Danas protest RGZ-a ispred Vlade i predsedništva 1Foto:Radnik.rs

Sindikati RGZ-a Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih RGZ- ASNS najavili su za danas u 11 časova protest pred zgradom predsedništva Srbije gde će predati zahtev za hitan prijem kod predsednika Aleksandra Vučića.

U 12 časova protest će se održati i ispred zgrade Vlade Rgde će biti predati zahtevi za prijem kod premijerke i ministra građevinarstva Tomislava Momirovića.

Osnovna ideja i zahtevi sindikata su da se očuva Republički geodetski zavod i da se obezbede uslovi za njegov napredak i unapređenje poslovanja, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje precizira sindikati već dve godine ukazuju na kontinuirano i nekontrolisano uništavanje Republičkog geodetskog zavoda kao institucije od posebnog značaja ta Republiku Srbiju.

Zabrinutost zaposlenih i sindikata je uzrokovana sve slabijim rezultatima koje ostvaruje zavod pod rukovodstvom koje predvodi direktor Borko Drašković.

Mnoge štetne odluke i brojna kršenja ljudskih prava i sindikalnih sloboda službenika u RGZ-u do sada nisu naišla na zaštitu od strane nadležnih a pre svega Vlade RS i resornih ministarstava.

Dva potpisana Sporazuma sa Vladom RS i garancije premijerke Ane Brnabić nisu dovoljna da se obezbedi zaštita jednog broja zaposlenih koji su uzeli učešće u štrajku u 2019-oj godini.

Ni brojne kritike javnosti pa i samog predsednika Aleksandra Vučića o problemima i korupciji u RGZ-u nisu dovoljan razlog da Vlada stavi na dnevni red situaciju i stanje u RGZ-u.

Činjenica da RGZ još jednom funkcioniše bez prethodno usaglašene i na zakonit način donete Strategije razvoja za period 2021-2025 samo ilustruje razmere samovolje i neprofesionalizma koje su na delu.

Na osnovu kojih se planova troše sredstva iz budžeta i ona koja su dobijen aod kredita sa Svetskom bankom. Na primeru korišćenja aplikativnog softvera HONESTY u 2020 i 2021 mogu se sagledati razmere neplanskog i nepotrebnog rasipanja budžetskih sredstava.

Sva ova i mnoga druga pitanja sindikati RGZ-a su pokretali nebrojeno puta u svojim obraćanjima Vladi, predsedniku Republike i resornim ministarstvima. Kako je velika većina tih pitanja ostala bez odgovora a situacija je sve složenija i rezultati RGZ-a idu u negativnom pravcu sindikati su prinuđeni da održe proteste ispred nadležnih institucija, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari