Danas saznaje: Zašto Klinika za psihijatriju UKC Srbije još nema akreditaciju za zdravstvene ustanove? 1Foto: G.G./ATAImages

Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije nije akreditovana kod Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, kao i većina klinika u okviru ove ustanove, dok kompletnu akreditaciju imaju Vojvodina, Niš i Kragujevac, saznaje „Danas“.

Sagovornik „Danasa“, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da pomenuta Klikina za psihijatriju Kliničkog centra Srbije nije akreditovana od strane Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, što pokazuje i dokumentacija u koju je „Danas“ imao uvid.

U odgovoru na Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, navodi se da “Klinika za psihijatriju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije nije akreditovana od strane Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije”.

Danas saznaje: Zašto Klinika za psihijatriju UKC Srbije još nema akreditaciju za zdravstvene ustanove? 2
Foto: Izvor poznat redakciji

Pomenute navode, Danas je proverio i sa Agencijom za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, a u kojoj su za našu redakciju istakli da akreditacija nije obavezna po zakonu, te da se bazira na dobrovoljnim odlukama zdravstvenih ustanova.

Zakon predviđa dve mogućnosti u pogledu podnošenja zahteva za akreditaciju, odnosno da se Rešenje o akreditaciji odnositi na pojedinu oblast zdravstvene zaštite, odnosno granu medicine ili celokupnu zdravstvenu delatnost zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse.

Iz agencije su nas uputili i na dokument na njihovom zvaničnom sajtu u kom se nalazi evidencija o izdatim sertifikatima.

Prema pomenutoj evidenciji, iz februara aktuelne godine, u okviru UKCS, gde postoji ukupno 22 klinike, akreditaciju trenutno poseduju Klinika za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju (od decembra 2019. do decembra 2026. godine), kao i dva centra – Centar za medicinsku biohemiju (od juna 2016. do juna 2023. godine) i Centar za nuklearnu medicinu (od 15. jula 2020. do 15. jula 2027. godine).

Primera radi, pregledom evidencije, između ostalog, može se videti i da su ostala tri UKC u Srbiji u potpunosti akreditovana.

Univerzitetski klinički centar Niš akreditovan je do 3. septembra 2028. godine, Klinički centar Kragujevac do avgusta 2026. godine, kao i Klinički centar Vojvodine do avgusta 2025. godine.

Akrеditаciјa zdravstvenih ustanova jedan je od postupaka koji se širom sveta koristi za evaluaciju kvaliteta njihovog rada.

Pregledom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u članu 196. navodi se da akreditacija jeste postupak ocenjivanja kvaliteta rada zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse, na osnovu primene optimalnog nivoa utvrđenih standarda rada u određenoj oblasti zdravstvene zaštite, odnosno grani medicine, dentalne medicine, odnosno farmaceutske zdravstvene delatnosti.

Kako se navodi u Članu 199. ovog zakona, akreditacija je dobrovoljna i vrši se na zahtev za sticanje akreditacije, koji zdravstvena ustanova, odnosno privatna praksa podnosi Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

Akreditaciju stiče zdravstvena ustanova, odnosno privatna praksa za koju agencija utvrdi da ispunjava utvrđene standarde za određenu oblast zdravstvene zaštite.

Na osnovu rešenja o akreditaciji, agencija izdaje zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi sertifikat o akreditaciji.

Rešenje o akreditaciji, dobijeno u skladu sa ovim zakonom, potvrđuje da ustanova ispunjava nacionalne standarde za pružanje zdravstvene zaštite.

Uprkos tome što akreditovanje u našoj zemlji i dalje nije obavezno, zdravstvene ustanove prepoznaju da je ovaj postupak značajan za njihovo poslovanje, kao i da veruju da ih pacijenti na taj način doživljavaju kao pouzdanije.

Danas je pokušao da stupi u kontakt sa predstavnicima UKC Srbije, do objave teksta nije bilo odgovora. Doktorka Ranka Radulović jedina je odgovorila na poruku redakcije Danas i u istom nas preusmerila na direktora UKCS Miliku Ašanina koji u više navrata nije odgovarao na naše pozive i poruke. Drugi kontaktirani predstavnici UKCS do objave teksta, takođe, nisu odgovarali na pozive i poruke redakcije „Danas“.

Podsećamo, Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije došla je u žižu javnosti kada je otac devojčice ubijene u školi “Vladislav Ribnikar” Slobodan Negić u „Utisku nedelje“ govorio o tome da je u školu poslata doktorka koja je deci puštala narodnu muziku i tražila od njih da se povežu sa dušama svojih umrlih drugova.

U pitanju je Ranka Radulović direktorka Centra za edukaciju i savetovanje iz muzikoterapije Hatorum, a koja je, između ostalog, zaposlena i na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Ministarstvo zdravlja naložilo je hitan inspekcijski nadzor Klinike za psihijatriju 22. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari