Pisac i dramaturg Filip David govorio je o etničkim podelama i toksičnosti nacionalizma, ali i o pogrešnim delovanjima SPC na građane koji su joj naklonjeni.

Pisac je u intervjuu za Vijesti rekao da je još odavno tvrdio da je Srbija zalutala među sopstvenim zabludama, ukazujući da je Danilo Kiš „proročki“ predvideo kao „banalni nacionalizam“.

„Probuđeni nacionalizam, vođen u mnogim slučajevima razočaranim komunistima, prihvatio je ono što bi se moglo nazvati ideologijom nacionalizma, o kojoj je Danilo Kiš proročki pisao kao totalitarnoj ideologiji, ideologiji banalnosti i kiča koja sadrži netrpeljivost, revanšizam, etničke podele. Nacionalne elite, izgubljene u prostoru i vremenu, podsticale su etničku netrpeljivost, što je bila neizbežna uvod u krvavi i zločinački raspad. Jugoslovenska vojska je skoro preko noći prešla u srpsku vojsku. Generali su skinuli pentagrame i obukli kokarde. Ovo je uprošćena i uprošćena slika onoga što nas je snašlo“, objašnjava David, predočavajući da je na taj način jednu totalitarnu ideologiju zamenila druga totalitarna ideologija – komunizam nacionalizmom.

Kako tvrdi, to je osnova onoga što se desilo i traje do danas, ali podseća da nas istorija ipak upozorava koliko je opasno jačanje nacionalizma u multinacionalnoj i multietničkoj državi.

„Svaki fanatizam, a posebno to nacionalističko ludilo, lako zapali glave i prouzrokuje gubljenje moći normalnog rasuđivanja, pretvarajući nekada inteligentne ljude u buncane budale. Nemački esejista i pesnik Hans Magnus Encerberger, koji je početkom devedesetih bio gost Beogradskog kruga, nije mogao da se iznenadi posle posete Udruženju književnika u Francuskoj 7, šta se desilo sa nekim od njegovih nekada dobrih prijatelja. Više nisu bili isti ljudi koje je poznavao, sada se više nije moglo razgovarati sa njima, postali su isključivi, neprepoznatljivi, netolerantni. Neka vrsta ludila se uselila u njih. I pored svih početnih iskušenja, Crna Gora je uspela da izgradi i sačuva svoj građanski program dugo vremena. Sa strepnjom i zbunjujućim utiscima nekoga ko je prijatelj Crne Gore posmatram šta se sada dešava u Crnoj Gori. Jačanje antievropskih i proruskih stavova i posebno veliki uticaj Srpske pravoslavne crkve, uticaj crkvenih liturgija na građansku Crnu Goru je uznemirujući“, ukazuje pisac, napominjući da uticaj i mešanje religije sa politikom obično ima nesrećne posledice.

Ostatak intervjua možete da pročitate na Vijestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.