Debata o kvalitetu pijaće vode: Užice kao recept za Zrenjanin 1Foto: M.P.

Nije samo Zrenjanin pogođen lošim kvalitetom vode ali je svakako najveći grad u Vojvodini sa tim problemom, istakao je profesor Tehnološkog fakulteta dr Vladimir Pavićević na javnoj debati koju su danas u Zrenjaninu organizovale organizacije Građanski preokret i Pravo na vodu, uz podršku Crte.

On je naveo da cela Vojvodina ima problem sa pijaćom vodom a da prema podacima od pre tri godina, oko trećina voda iz Vojvodine po nivou rizika ima ocenu alarmantan sa aspekta fizičko-hemijskog kvaliteta.

Objasnio je da je to zato što je više od 50 odsto uzoraka neispravno, što jeste, prema njegovom objašnjenju, alarmantno.

– Celo Potisje ima problem sa arsenom, što čini problem regionalnim. To i jeste problem cele Srbije i to mora tako da se reši, država i stručnjaci na nivou države treba da se uključe. Postoje IPA fondovi za tako velika ulaganja koja se mere stotinama miliona. Sigurno da je zdravlje ljudi na prvom mestu, piti zdravu vodu, udisati zdrav vazduh i jesti zdravu hranu je prioritet – rekao je profesor Pavićević.

On je učesnicima debate i prisutnim Zrenjanincima objasnio da je obišao pogon prečistača pijaće vode i upoznao se sa radom tog postrojenja.

– Po svemu onome što struka nalaže, to bi trebalo da radi i daje vodu dovoljno dobrog kvaliteta. Ne bih mogao da kažem da je to potpuno promašena priča ali bi morala da usledi dobra tehno-ekonomska analiza, pa tek na osnovu toga bih mogao da kažem konačnu reč. Što se tiče tehnologije koja je primenjena, kombinacija jonske izmene, ultrafiltracije i reverzne osmoze to je više nego savremena tehnologija. Suština je da mora država da pomogne, lepo je načelo supsidijarnosti da spustimo nivo odlučivanja na lokalni nivo ali to je moguće kad imamo dovoljno dobrog kadra svuda i kada smo na viskom nivou razvoja. Ovde moraju država, pokrajina i grad da sarađuju a svakako je dobar primer Užica kako je rešilo fabriku za pripremu vode, možda najbolju sada u Srbiji. Možda je to recept kako da se reši problem zrenjaninske vode – objasnio je profesor Pavićević.

On je podsetio da zemljište Panonske nizije ima delimično neprijatnu geohemijsku strukturu, u ovom slučaju preterani sadržaj arsena i metaloida.

– Jeste sastav vode problem ali je stvarno činjenica da su se ovde svetski poznata imena pojavljivala, kao što je francuski Degremon, kao što je Kaligan ili Vasertehnik. Teško čovek može sebi da objasni da tako velike svetske kompanije nisu ovde rešile problem sa vodom. Šta je razlog ne znam, pretpostavljam da je više razlog do politike nego do struke ali ni to ne mogu da tvrdim – naveo je Vladimir Pavićević i pozvao one koji donose odluke da zaposle mlade, školovane ljude u komunalnoj oblasti.

Autorka studije slučaja “Fabrika žednih” Iskra Krstić objasnila je da je u Zrenjaninu bilo nebrojeno pokušaja da se problem sa snabdevanjem ispravnom pijaćom vodom reši ali je nejasno zašto to do sada nije uspelo, da li je bilo samo do struke ili politike. Ona je podsetila da postoje institucije i dokumenti koji prepoznaju ovu problematiku.

– Strategija vodosnabdevanja na teritoriji Republike Srbije prepoznaje da javno-komunalna preduzeća nemaju dodoljno stručnog kadra, ali nažalost, na popunjavanju stručnog kadra proteklih godina kao prepreka se pojavila zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.Takođe, imamo iz 2019. godine preporuke Fiskalnog saveta da bi Srbija trebala da ulaže veće iznose iz budžeta u javne investicije, sa posebnim naglaskom na životnoj sredini i upravo vodosnabdevanju. U poslednjih deset godina Srbija je prosečno ulagala godišnje tri odsto budžeta u održavanje i izgradnju nove javne infrastrukture, što je značajno manje od ulaganja zemalja u regionu, koje u proseku ulažu 4,5 odsto – navela je Iskra Krstić i rekla da u okviru vlasti postoji neko saznanje o značaju komunalnih problema ali da ne postoji dovoljno političke moći.

Za aktivistu Dušana Kokota najveći problem sa zrenjaninskom vodom je to kako su se odgovorni za gradnju fabrike vode u Zrenjaninu ponašali, način kako je rešavano ovo pitanje i odgovornost pojedinaca.

– Politička odgovornost je ta zbog koje ovaj problem nije rešen. Zar nije i sam predsednik rekao da je u slučaju zrenjaninske fabrike vode bilo propusta, šta onda radi tužilaštvo – upitao je Kokot.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari