„Dečiji centar“ Zaječar radio istraživanje o položaju dece sa invaliditetom 1Foto: Dečiji centar Zaječar

Dečiji centar iz Zaječara je u saradnji sa Užičkim centrom za prava deteta u prethodna dva meseca vršio istraživanje o položaju dece sa invaliditetom, njihovoj vidljivosti i pristupu sportskim i kulturnim aktivnostima u slobodno vreme.

Prema rečima Selene Ristić Vitomirović iz Dečijeg centra, u Negotinu četiri godine postoji usluga ličnog pratioca kao i usluga prevoza učenika taxi vozilima do škole, dok je u Zaječaru skupštinskom odlukom od prošle godine predviđeno uspostavljanje usluge ličnog pratioca, koju bi pružao Centar za socijalni rad.

“Nadamo se da će do realizacije doći u novoj školskoj godini, ali ostaje pitanje da li je ispunjavanje zakonskih minimuma dovoljno za pokrivanje realnih potreba korisnika u zajednici. Što se tiče pristupačnosti objektima i sadržajima za osobe sa invaliditetom razlike skoro da i ne postoje”, ističe ona i dodaje:

“Ukoliko izuzmemo nedavno renoviranu OŠ “Hajduk Veljko“ u Zaječaru, koja nakon renoviranja ima pristup spratu za decu sa invaliditetom, kao i Dom kulture u Negotinu koji od prošle godine ima adekvatan prilaz, sve ostalo je isto”.

Selena Ristić Vitomirović kaže i to da je pristup kulturnim i sportskim objektima, kao i sadržajima u njima, nije moguć, a što se tiče inkluzivnih sportskih programa i nedostatka istih neophodno je reći da u Zaječaru ne manjkaju ljudski kapaciteti, već volja lokalne samouprave da rešavanje problema u ovoj oblasti učini prioritetnim, te tako pruži jednake šanse za rast i razvoj svoj deci i mladima.

Istraživanje je sprovedeno u okviru programa Beogradske otvorene škole “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“  koji uz podršku Švedske sprovodi Užički centar za prava deteta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari