Dekodiranje: Mediji i protesti 1

Debatom Mediji i protesti, koja će biti održana u četvrtak 11. maja u 19 časova, Kulturni centar Grad započinje novi ciklus – Dekodiranje, koji će svakog meseca ukrštati stavove relevantnih sagovornika o temama iz oblasti medija i popularne kulture.

“Dok intenzitet i obim građanskih protesta u Srbiji raste, njihova vidljivost u mainstream medijima je sve manja, izveštavanje kontrolisano, često neobjektivno. Demonstracije koje su nastale kao rezultat različitih građanskih i studentskih inicijativa još jednom su skrenule pažnju na neke od simptoma medijske scene u Srbiji – raskorak u stepenu i kvalitetu informisanosti publike tradicionalnih i online medija je sve veći, pritisak i cenzura u dominantnim medijskim kanalima sve jači, a novinari svoje uloge autonomnih i objektivnih kontrolora i kritičara politike i društva sve teže ostvaruju. ”

Debata „Dekodiranje: Mediji i protesti“ postavlja pitanja: Koliko o građanskim protestima (ne) možemo da saznamo iz medija? Gde počinje cenzura i ko će “osloboditi” medije? Šta tradicionalni mediji mogu da nauče od novih i alternativnih, i obrnuto? Da li je potrebno radikalizovati mainstream novinarske prakse u vreme protesta? Kako se izveštavanje o protestima promenilo od devedesetih do danas? Da li se borba za objektivno izveštavanje i javni interes potpuno preselila u virtuelni prostor?

U debati Dekodiranje: Mediji i protesti, učestvovaće: Ljubica Gojgić, novinarka (RTV), Bojana Maljević, producentkinja i glumica, Branko Čečen, novinar (CINS), Miloš Teodorović, novinar (RSE), Vuk Velebit, student (FPN), a moderatorka je Ana Martinoli (FDU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari