Jovanović: Delta soj ima drugačije simptome, 99 odsto u bolnicama nevakcinisano 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Članica Kriznog štaba virusolog Tanja Jovanović ocenila je danas da će u budućnosti građani morati da prime „malo revidiranu“ vakcinu protiv korona virusa jer se virus menja.

Jovanović je za Radio televiziju Srbije navela da su vakcine koje su sada u upotrebi napravljene za originalni soj, iz Vuhana, a da se u međuvremenu pojavilo više drugih varijanti.

„Varijacije nas zabrinjavaju i utiču na efikasnost terapije, ali smanjuju, doduše minimalno, efikasnost vakcine. Sigurna sam da ćemo kao za sezonski grip, imati sezonsku vakcinu za korona virus“, kazala je Jovanović.

Govoreći o delta soju korona virusa, koji je u četvrtak prvi put registrovan u Srbiji kod dve osobe, Jovanović je rekla da je zarazniji, da se lakše širi, a napada i mlađe osobe, te da daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

„Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju“, navela je Jovanovićeva ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Kazala je da pretpostavlja da će Krizni štab uzeti u razmatranje pojavu novog soja virusa i da će doći do revizije epidemioloških mera.

Jovanović je naglasila da osobe zaražene delta sojem virusa u Srbiji, koje su doputovale iz Rusije, nisu vakcinisane i pozvala građane da se imunizuju ukoliko nameravaju da putuju.

„Da na putu ne biste imali problema, a i kako ne biste doneli u zemlju nove sojeve virusa“, rekla je ona.

Navela je da su veoma efikasne sve vakcine koje su registrovane u Srbiji, a da je zaštita od inficiranja delta sojem između 60 i 80 odsto.

Jovanović je kazala da 99 odsto trenutno hospitalizovanih u Srbiji nije vakcinisano i istakla da je vakcina „jedno moćno oružje“ za zaustavljanje cirkulacije virusa u populaciji.

„Sve je na nama, kako će se poštovati mere i da li ćemo završiti proces imunizacije“, naglasila je ona.

Nacionalno stručno telo za imunizaciju, koje daje preporuke u vezi sa imunizacijom, još uvek nije razmatralo davanje treće doze vakcine protiv kovida u Srbiji, rekla je za Danas Tanja Jovanović, virusološkinja, članica ovog tela, kao i članica Kriznog štaba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.