Nova izlagačka sezona u Gradskoj galeriji Užice počeće 18. februara, kada će biti otvorena multimedijalna izložba užičkog akademskog slikara Sretena Tanaskovića. Biće to jedna od ukupno deset postavki, koju će do kraja godine moći da pogleda užička likovna publika. Za kompletan godišnji izlagački program, o kome je odlučivao Umetnički savet te ustanove, planiran je iznos od milion dinara iz gradskog budžeta.

Nakon toga, od kraja marta do 22. aprila, grafike će izložiti beogradski umetnik Dimitrije Pecić, potom će do 20. maja uslediti samostalna izložba slika Nikole Žigona, takođe umetnike iz Beograda, dok će vajar iz Beograda Zdravko Joksimović izložiti skulpture i objekte od 31. maja do 24. juna. U okviru grupne izložbe Omladinski likovni klub, koji afirmiše mlade užičke likovne umetnike, ali ne samo njih, od 30. juna do 22. jula, biće predstavljeni radovi Anastasije Bogdanović, Ane Lazić, Tatjane Katavelić, Sare Nikolić, Tamare Žderić, Veljka Valjarevića kao i umetničke grupe „Rizba“. Tradicionalno, avgust je rezervisan za postavku „Oni koji dolaze“, na kojoj se predstavljaju užički studenti likovnih akademija i fakulteta.

Biće nastavljena saradnja Gradske galerije i SANU, koju je uspostavio književnik i akademik Ljubomir Simović, pa će, povodom Dana grada – 9. oktobra, biti priređena, najverovatnije, retrospektivna izložba Milice Stevanović, naše poznate slikarke, profesorke Akademije likovnih umetnosti i akademika od 2009. godine. Tradicionalno, u novembru se organizuje izložba radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa“, a izlagačku sezonu zatvoriće Regionalni užički likovni salon.

I pored toga što je budžet nešto manji, nego lane, direktor Gradske galerije Zoran Vidov Cvetić je rekao da će biti nastavljeni edukativni programi „Dohvati umetnost“, koji je namenjen deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, kao i Omladinski likovni klub. Pored toga, biće nastavljena saradnja i sa najznačajnijim nacionalnim institucijama kulture i udruženjima umetnika.

– U saradnji sa Grafičkim kolektivom u Beogradu, biće priređena izložba Kim So Hi, umetnice iz Koreje, koja će se predstaviti crtežima i grafikama, a koja je već izlagala u Beogradu, a u Grafičkom kolektivu gostovaće postavka „Savremeni italijanski grafičari“, koju čine radovi iz zbirke Gradske galerije, najavio je Cvetić, a potom dodao da je u planu da se, u saradnji sa Gradskim kulturnim centrom Užice, organizuje „Noć grafita“, ali da to još nije izvesno, jer se očekuju rezultati konkursa „Gradovi u fokusu“, na koji su se sa tim programom prijavile obe ustanove.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari