Desetine hiljada Berlinaca takmičilo se ko će prvi čestitati 50. rođendan fireru 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Veliku senzaciju izazvala je vest da je slavni tvorac trik-filmova Volt Dizni obustavio svoju fabriku i pristupio fabrici filmova R. K. O. u Holivudu, prenosi list Pravda 21. aprila 1939. godine.

U ugovoru koji je sklopio sa novom fabrikom postoji samo jedan uslov, a to je da svake godine mora da stvori barem po jedan novi tip za trik-filmove kao što su bili Mika Miš, Paja Patak i Snežana.

Prilikom davanja izjava za novine, Dizni je sa svojom publikom podelio kako nastaju njegovi junaci filmovi, navodeći da oni koji u bioskopu uživaju u njima, nisu ni svesni koliko je truda potrebno samo za jednu scenu.

“Noći i dani prolaze dok se jedna sasvim kratka scena, koja traje svega dva-tri minuta izradi precizno. Pokvareni crteži se u međuvremenu moraju bacati, pa ponovo crtati. Dok se jedna simpatična figura za mnogobrojnu publiku stvori i prikaže kao živo biće, prolaze ponekad i čitave nedelje”, rekao je Dizni.Desetine hiljada Berlinaca takmičilo se ko će prvi čestitati 50. rođendan fireru 2

On je takođe govorio i o tome koliko je vremena bilo neophodno da nastane jedan od njihovih najpopularnijih likova, Vuk.

“Danima smo sedeli u zverinjaku Los Anđelesa i studirali pokrete i život vukova. I za to vreme smo morali da napravimo preko 10.000 skica. Svaki pokret vuka morao je da bude verno snimljen crtačevom olovkom, a to nije mala stvar. Morali smo da pazimo kad vuk zeva, ispruža noge, jede…”.

Dizni je takođe najavio i četiri nove figure, među kojima su besni tigar, orao, žaba i kamila sa dve grbe, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List VreDesetine hiljada Berlinaca takmičilo se ko će prvi čestitati 50. rođendan fireru 3me istog dana piše o grandioznoj proslavi pedesetog rođendana Adolfa Hitlera.

Svečanosti su počele još u toku noći, a više desetina hiljada Berlinaca takmičilo se ko će prvi čestitati rođendan fireru.

Hitler je, na oduševljenje mase, nekoliko puta izlazio na balkon zgrade državnog kancelarstva, kako bi ih pozdravio.

Ovom datumu nemački narod je dao obeležje narodne svetkovine, koja je trebalo da iskaže ljubav i narodnu zahvalnost čoveku koji je pre nekoliko godina poveo Nemačku novim putevima u istoriju, navodi se u listu Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari