Desnica u Srbiji pokušava da izbaci LGBT iz nastave: "Inicijativi se pridružila i SPC" 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Od biologije, preko sociologije, do istorije – desničarske stranke u Srbiji sve više pokušavaju da iz školskog programa izbace lekcije o LGBT zajednici, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Inicijativi se pridružila i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Desnica i crkva u Srbiji smatraju da udžbenici, koje traže od Ministarstva prosvete da ih pregleda, „promovišu LGBT ideologiju”.

Zakoni koji brane „promociju LGBT sadržaja“ doneti su iz Rusije u Mađarsku, u zemljama koje se suočavaju sa međunarodnim kritikama zbog diskriminacije manjinskih grupa.

Ana Petrović iz nevladinog udruženja „Da se ​​zna“, koje pruža psihološku i pravnu podršku LGBT zajednici, naglašava da „LGBT ideologija“ ne postoji.

„Oni žele da nas dehumanizuju tom frazom. To je glasna desničarska propaganda koja nam nanosi veliku štetu i iza koje se ne krije pravi argument. U stvarnosti, mi i način na koji postojimo, mi smo građani ove zemlje“, rekao je on. Petrović ističe za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nauka uz udžbenik

Učenici uče o LGBT zajednici u školama od prošle školske godine, kada je u upotrebu ušao novi nastavni plan i program.

Zatim, godinu dana kasnije, 11. septembra, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije zatražio je da se udžbenik biologije za osmi razred povuče.

Dan nakon patrijarhove molbe oglasio se ministar prosvete Branko Ružić.

Podneo je zvaničan zahtev za preispitivanje sadržaja udžbenika biologije u odeljku „raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika“.

Zahtev je uputio Nacionalnom prosvetnom savetu – instituciji koja je zadužena da ministru daje savetodavno mišljenje o školskim programima i udžbenicima.

Na zahtev Veća, Srpsko biološko društvo – ustanova koja okuplja biološke stručnjake – dalo je stručnu ocenu udžbenika.

U pismu od 13. septembra društvo je navelo da su nastava za osmi razred „u potpunosti usklađena sa prihvaćenim teorijama, činjenicama, zaključcima i tumačenjima biološke nauke“.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i opoziciona političarka, ističe da sadržaj udžbenika sadrži naučno dokazane činjenice.

Učestvovala je u izradi programa biologije.

„Nije to urađeno ’preko noći’, to je bio tim stručnjaka, uključeni su i nastavnici, plan i program su suštinski promenjeni, sa ciljem da se osavremene – tako da znanje iz biologije možete primeniti u razumevanju svet oko sebe“, podsetio je Stojković.

Zahteve desničarskih partija vidi kao „cenzuru”.

„Ne razumem da će iko naterati nastavnike biologije da ne govore o tome šta su naučna saznanja. To će naići na veliki otpor biološke struke“, dodaje on.

Ako bi se menjali udžbenici, Stojković to opisuje kao „kapitulaciju države pred klerikalnim i nacionalističkim strujama koje jačaju”
Ko je protiv udžbenika?

Beograd se tokom avgusta 2022. pripremao za Evroprajd, međunarodni događaj koji promoviše LGBT prava.

U medijima i na društvenim mrežama oglasili su se protivnici, desničarske stranke i neformalne organizacije. Pored ostalog, javni prostor je bio ispunjen neistinama o LGBT zajednici i govorom mržnje.

Uz zahtev za zabranu evroprajda, desnica je digla glas protiv lekcija u srpskom nastavnom planu i programu u kojima se pominje LGBT zajednica.

Dobili su podršku crkve.

Kada je poglavar SPC Porfirije zatražio da se povuče udžbenik biologije za osmi razred, ocenio je da to „nameće neprihvatljivu LGBT ideologiju”.

Kako je istakao, pravoslavni hrišćani „ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog“.

Dveri za povlačenje osam udžbenika

Desničarska parlamentarna stranka Dveri otišla je korak dalje.

Lider Dveri Boško Obradović zatražio je 18. septembra povlačenje osam udžbenika za osnovne i srednje škole.

„Pronašao sam sporne LGBT sadržaje u pet udžbenika biologije za 8. razred, jednom udžbeniku istorije za 8. razred, udžbeniku sociologije za 4. razred gimnazije i priručniku za građansko vaspitanje za srednje škole“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi. 18. septembra.

On je zatražio hitnu sednicu Odbora za prosvetu u Skupštini Srbije i najavio plan Dveri da parlamentu predloži zakon o zabrani „promovisanja homoseksualne propagande i transrodnosti prema maloletnicima”.

Prema Obradovićevim rečima, „LGBT pokret pokušava da nametne svoju ideologiju obrazovnom sistemu, iako je ta ideologija potpuno nenaučna i protivustavna”.

Istakao je i da se „o tome uči đaci u najosetljivijem periodu odrastanja”.

Dveri su među tri desničarske stranke koje su ušle u parlament posle prolećnih izbora 2022. godine – uz Zavetnik i koaliciju Nada. Imaju 35 od ukupno 250 poslanika u Skupštini.

Srpska pravoslavna crkva je među institucijama od najvećeg poverenja građana, posle vatrogasaca i vojske, pokazalo je istraživanje nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Na poslednjem popisu, 2011. godine, 85 građana se izjasnilo kao pravoslavni vernici, a crkva i država imaju tradicionalno bliske odnose.

U rezoluciji usvojenoj u martu ove godine, Evropski parlament je ukazao da su evropski predstavnici zabrinuti zbog „pokušaja Pravoslavne crkve da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih tradicija u zemljama poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, posebno u entitet Republika Srpska vrednuje i jača odnose između države i Crkve“.

SPC je demantovala takve navode.

Šta je ministar tražio?

Posle patrijarhove inicijative da se udžbenik biologije povuče, zahtev ministra prosvete Branka Ružića da se on preispita pravda se „polemikom koja je prisutna u javnosti”.

Kako je saopštilo ministarstvo, Ružić je od Nacionalnog prosvetnog saveta zatražio da se izjasni „da li je program u skladu sa naučnim teorijama”, kao i „da li se kroz njih ogleda nacionalni interes i da li je to u najboljem interesu obrazovanja”. naša deca“.

Narednih dana je Nacionalni prosvetni savet saopštio – da će po pribavljanju stručnih mišljenja naučnih institucija sazvati vanrednu sednicu, a da će svoje zaključke, koji nisu pravno obavezujući, proslediti ministru.

Reagujući na saopštenje ministra, profesorka Biljana Stojković naglašava da se u nauci ne može tražiti „nacionalni interes“, jer ne postoje „srpska biologija, fizika ili hemija“.

Ona je dodala da ministrova inicijativa pokazuje da je „podlegao uticaju onih koji ne bi trebalo da dovode u pitanje nastavni plan i program, posebno kada je reč o prirodnim, egzaktnim naukama koje se zasnivaju na podacima i istraživanjima”.

Ministarstvo prosvete nije odgovorilo na upit RSE.

Šta piše u udžbenicima?

Za osmi razred, u školskoj 2022/2023. godini, u upotrebi su udžbenici biologije osam različitih izdavača, koji imaju dozvolu Ministarstva prosvete.

U jednom od udžbenika piše:
U lekciji se pominju i rodni identitet i promena pola – medicinska tranzicija:
Ovi odlomci su podeljeni na društvenim mrežama, uz ocenu da se „propagira perverznost i izopačenost našoj deci”.

Profesorka Biljana Stojković naglašava da se u ovim lekcijama opisuju prirodni fenomeni koji nisu isključivi samo za čoveka, već i za druge životinjske vrste.

„Očigledno da postoje neke retrogradne strukture čiji je cilj da sakriju ova naučna saznanja. Deci bi tako bilo uskraćeno saznanje da određene manjinske grupe uopšte postoje u našem društvu, bilo bi im uskraćeno razumevanje tolerancije i kako izgleda svet oko njih. kao“, istakla je ona.

U jednom od udžbenika istorije za osmi razred, za desnicu je problematičan sledeći odlomak:
„LGBT društveni pokreti su oni pokreti čiji se aktivisti zalažu za poboljšanje položaja lezbejki, gejeva, biseksualaca i transrodnih osoba (otuda skraćenica LGBT), koji su često društveno izloženi širokoj diskriminaciji“.

I dok desnica ove rečenice naziva „sramotom“, Ana Petrović iz organizacije „Da se ​​zna“ ističe da u njima nema ničeg spornog.

„Ovo je samo jedan pasus u udžbeniku. Ne promoviše nikakvu ideologiju, ne promoviše čak ni LGBT zajednicu, već samo objašnjava šta je aktivizam unutar zajednice“, objašnjava on.

Petrović upozorava i da je, i pored lekcija o LGBT zajednici u udžbenicima, homofobija i dalje prisutna u školama.

„LGBT teme su nedovoljno zastupljene, niti se komuniciraju na pravi način. Od dobre volje predmetnog profesora zavisimo da li će o ovim temama predavati na nastavi“, naglasila je ona.

Ko piše udžbenike u Srbiji?

U Srbiji je tržište udžbenika za privatne izdavače otvoreno 2010. godine.

Pre toga je postojao po jedan udžbenik za svaki razred i svaki predmet, a autor je bilo javno preduzeće – Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Zavod i danas izdaje svoje udžbenike, s tim što na tržištu posluje nekoliko privatnih izdavača koji su registrovani za tu delatnost.
Kako se odobravaju udžbenici?

Postupak odobravanja udžbenika uređen je Zakonom o udžbenicima. Njime se uređuje „priprema, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika” i drugih nastavnih sredstava.

Prvo se usvaja nastavni plan i program za određeni predmet. To donosi država, a ne izdavači.

Procedura je sledeća – nastavni plan i program predlaže Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Na predlog Zavoda mišljenje daje Nacionalni prosvetni savet, a konačnu reč ima ministar. Usvaja nastavni plan i program.

Izdavači zatim pišu udžbenike prema usvojenom planu i šalju ih Zavodu, koji daje stručnu ocenu udžbenika.

Ukoliko udžbenik ispunjava sve kriterijume, postupak se završava rešenjem Ministarstva o stavljanju udžbenika u upotrebu. Nakon toga, škole biraju koje će udžbenike koristiti iz kataloga ministarstva.

Šta je Institut rekao?

Iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja reagovali su na inicijativu da se pregleda udžbenik biologije za osmi razred.

Za RSE napominju da su 2019. godine predložili nastavni plan i program koji je u skladu sa prihvaćenim teorijama i činjenicama, kao i sa ciljevima obrazovanja propisanim zakonom.

U postupku odobravanja udžbenika, ističu, nije bilo problema.

„Udžbenik (biologija) je predložen na usvajanje prema činjenicama iz programa koji podržavaju naučne institucije i u upotrebi je godinu dana“, navodi se u odgovoru Zavoda.

Dodaju da svaki građanin „ima pravo da podnese zahtev za preispitivanje bilo koje odluke, institucionalnom metodom”.

Građani u ‘apelu za sekularnu državu’

Kao odgovor na poteze Srpske pravoslavne crkve, više od 200 javnih ličnosti potpisalo je 19. septembra „Apel za sekularnu državu“.

Pozivaju institucije i građane da se suprotstave „sve obimnijoj klerikalizaciji države”. Potpisnici, između ostalog, ističu da je nedopustivo da Srpska pravoslavna crkva utvrđuje sadržaje školskih programa i udžbenika.

„Tako se negira nauka, šire teorije zavere i mitomanije, a čitave generacije vaspitavaju u duhu najkonzervativnijeg mračnjaštva, nesposobne da žive u savremenom svetu i da idu u korak sa svojim okruženjem“, navodi se u apelu.

Mađarska u sporu sa EU oko zakona protiv LGBT populacije

„LGBT ideologija“ je termin koji, u pokušaju da se diskredituje LGBT zajednica, koriste i desničarski lideri u Evropi – poput mađarskog premijera Viktora Orbana.

Takozvani mađarski „zakon protiv pedofilije”, koji, između ostalog, zabranjuje „promociju” homoseksualizma, stupio je na snagu prošle godine – uprkos brojnim upozorenjima iz Brisela i oštrim reakcijama evropskih zvaničnika.

Dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leien) sporni zakon u Mađarskoj nazvala „sramotom“, Orban je više puta uveravao da zakon nije homofobičan i da ima za cilj „zaštitu prava dece“.

Zbog ovog zakona, Evropska komisija je 15. jula ove godine izvela Mađarsku pred Evropski sud pravde.

Rusija priprema amandmane na zakon o ‘gej propagandi’

Ruska Duma je u avgustu 2022. predložila amandmane na takozvani zakon o gej propagandi iz 2013. godine. Tim zakonom je građanima i pravnim licima zabranjeno da promovišu homoseksualne odnose prema deci.

Amandmani bi, ukoliko budu usvojeni, u potpunosti zabranili „propagaciju netradicionalnih seksualnih odnosa“.

Njime bi se odobrilo blokiranje veb-sajtova sa LGBT tematikom i zabrana filmova za koje vlada tumači da sadrže „gej propagandu“.

U predlogu zakona, promovisanje „netradicionalnih stilova života“ ili „odbacivanje porodičnih vrednosti“ bilo bi pravno izjednačeno sa pornografijom, promovisanjem nasilja ili raspirivanjem rasne, etničke ili verske mržnje.

Tokom skoro 10 godina koliko je ruski zakon na snazi, osudile su ga brojne međunarodne institucije i nevladine organizacije.

Pet godina nakon usvajanja, međunarodna nevladina organizacija Human Rights Vatch (HRV) saopštila je da je zakon povećao društvenu netrpeljivost sa kojom se seksualne manjine već dugo suočavaju u Rusiji – nazvavši zakon klasičnim primerom političke homofobije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari