Digitalni udžbenici za gimnazije "preskočili" odobrenje 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

U Srbiji ne postoji nijedan odobren digitalni udžbenik za gimnazije, niti je do sada raspisan javni poziv na koji su izdavači mogli da pošalju svoje digitalne udžbenike na pregled Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV).

Iz Vlade Srbije, međutim, stiže vest da su od juče „svi digitalni udžbenici koji postoje za prvi razred gimnazije dostupni i nastavnicima i učenicima do kraja školske godine“ i da će u tu svrhu izdavači donirati digitalne udžbenike u vrednosti većoj od 60 miliona dinara.

– Od ove školske godine dostupne su digitalne verzije odobrenih udžbenika, koje su takođe pregledane i odobrene od strane ZUOV-a. Digitalne verzije su, u odnosu na štampane, obogaćene onlajn platformom za učenje, multimedijalnim sadržajima, testovima i drugim sadržajima koji nastavni proces čine zanimljivijim i interaktivnijim, naročito u mešovitom modelu u kome se značajan deo učenja obavlja onlajn – kažu za Danas u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Međutim, u ZUOV-u tvrde da nijedan digitalni udžbenik za prvi razred gimnazije do sada nisu dobili na pregled, što potvrđuju i izdavači.

U ZUOV-u objašnjavaju da se u pilot projektu ne dobijaju klasična odobrenja digitalnih udžbenika jer taj postupak traje dva meseca, već se digitalni materijali pregledaju, odnosno upoređuje se da li je digitalna verzija saobrazna odobrenom štampanom udžbeniku, a izdavačima se upućuju i određene sugestije kako da ih poboljšaju.

I dok u ZUOV-u čekaju da im izdavači pošalju digitalne udžbenike za prvi razred gimnazije, Ministarstvo, Vlada i izdavačke kuće otišle su korak dalje.

Pojedini izdavači su već školama poslali obaveštenje da mogu da besplatno koriste kodove za pristup njihovim digitalnim izdanjima i obrazovnim platformama za određene predmete, pozivajući se odobrenje Ministarstva i Vlade.

Prema saznanjima Danasa, izdavačima je u februaru na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete i kabineta predsednice Vlade, najavljen početak pilot projekta digitalnih udžbenika za prvi razred gimnazije, ali se od toga kasnije odustalo zbog nedostatka novca u budžetu.

Međutim, 6. oktobra Udruženju izdavača udžbenika je stigao dopis Ministarstva sa pozivom da podrže nastavak digitalizacije u obrazovanju:

„Imajući u vidu da je veliki broj izdavača u martu, kada je uvedeno vanredno stanje, otvorio svoje platforme za besplatno korišćenje u osnovnoj školi, pozivamo vas da se pridružite zajedničkoj inicijativi kabineta predsednice Vlade i Ministarstva i ove školske godine omogućite slobodno korišćenje digitalnih udžbenika i obrazovnih platformi učenicima i nastavnicima prvog razreda gimnazija u Srbiji. Ovaj gest dobre volje bi nam dao neophodne informacije kako bismo kvalitetnije osmislili projekat za narednu školsku godinu, kada planiramo da uključimo prvi i drugi razred gimnazije“, navodi se u dopisu Ministarstva u koji je Danas imao uvid.

Na pitanje kako se došlo do cifre da će izdavači donirati udžbenike u vrednosti većoj od 60 miliona dinara, iz kabineta premijerke odgovaraju da je to vrednost pojedinačne licence pomnožene očekivanim brojem licenci, koje će izdavači besplatno podeliti nastavnicima i učenicima u gimnazijama, po modelu koji se već koristi u osnovnim školama.

Na pitanje zašto se sada najavljuje pomoć učenicima kada su već kupili udžbenike za ovu školsku godinu, iz premijerkinog kabineta napominju da „štampani udžbenici do daljnjeg ostaju deo školskog programa sa svojom standardnom funkcijom, dok su digitalne verzije udžbenika, naročito u ovom tranzicionom periodu, neophodan dodatak koji obogaćuje iskustvo učenika i podiže kvalitet učenja.“

Gordana Knežević Orlić, direktorka IK Klet, kaže za Danas da je ta iz izdavačka kuća na osnovu dogovora sa Ministarstvom još od februara počela da priprema digitalne udžbenike za prvi razred gimnazije i da je paralelno rađeno na novoj platformi koja je prilagođena učenicima ovog uzrasta.

Izdavačke kuće Klet, Novi Logos i Freska su pripremile digitalne udžbenike za srpski jezik, matematiku, računarstvo i informatiku, biologiju, hemiju, fiziku, geografiju i istoriju, a besplatne kodove dobiće svi zainteresovani nastavnici i učenici prvog razreda gimnazije, nevezano od toga da li koriste štampane udžbenike ovih izdavačkih kuća.

U Zavodu za udžbenike kažu za Danas da su od uvođenja vanrednog stanja na svojoj internet strani otvorili pristup svim udžbenicima za osnovnu i srednju školu, kao i za pojedina izdanja beletristike.

– Pristup elektronskim dodacima za srednje škole je i dalje besplatan, dok je s početka ove školske godine pristup digitalnim verzijama udžbenika za srednjoškolsko obrazovanje dostupan besplatno preko koda, izdatom na zahtev korisnika. Prema novim preporukama Vlade i Ministarstva prosvete svi obrazovni materijali za prvi razred gimnazije biće dostupni bez izdatog zahteva za pristupne kodove. Uz to, Zavod će u konsultaciji sa Ministarstvom proširiti dostupnost obrazovnih materijala i na druge obrazovne profile, a možda i razrede i time ponovo opravdati svoju ulogu javnog preduzeća i odgovoriti na socijalne zahteve – kažu u Zavodu za udžbenike.

Imaju li gimnazije tehničke uslove za korišćenje digitalnih udžbenika pitanje je za državu, poručuju izdavači. Da bi se koristili u punom obimu potrebno je da u učionicama postoje laptop i projektor. Neki izdavali kažu da su svoje digitalne udžbenike prilagodili tako da mogu da se koriste pomoću svih uređaja.

Grejanje veći problem od digitalizacije

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže za Danas da je Osmoj gimnaziji, u kojoj radi, veći problem što nemaju grejanje, a slično je i u XII gimnaziji. „Učenici su već kupili udžbenike, pa mi nije jasno kako će im se sada pomoći. Ali ako je neko procenio da hoće, ostaje da vidimo – rekao je Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.