Član švajcarske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dik Marti imenovan je za izvestioca PSSE koji će ispitati navode iz knjige bivšeg tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte o navodnoj trgovini ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, odlučio je juče Komitet za pravna pitanja i ljudska prava.

Član švajcarske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dik Marti imenovan je za izvestioca PSSE koji će ispitati navode iz knjige bivšeg tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte o navodnoj trgovini ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, odlučio je juče Komitet za pravna pitanja i ljudska prava. Prema proceduri, izvestilac podnosi izveštaj PSSE, koja se izjašnjava o njegovom predlogu i ukoliko ga potvrdi, izveštaj postaje rezolucija, koju potom mora da potvrdi i Komitet ministara SE.
Dik Marti postao je poznat kao izvestilac PSSE o tajnim zatvorima i letovima CIA. Rođen je 1945, pravni fakultet je završio u Nojšatelu, a doktorirao u Frajburgu. Marti je stekao ugled kao javni tužilac u borbi protiv organizovanog kriminala, vodeći devedesetih nekoliko krupnih afera kao što je „Pica konekšn“, posle koje je tadašnja švajcarski ministar pravde Elizabet Kop podnela ostavku zbog umešanosti svog supruga u pranje novca. Od 1975. do 1987. bio je javni tužilac u kantonu Tićino, zajedno s Karlom del Ponte.
Ambasadorka Srbije pri SE Slađana Prica juče je pozvala Dika Martija da poseti Srbiju i AP Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari