Dinko Gruhonjić o pretećim grafitima: Slične poruke sam dobijao i od vlasti 1Foto: Medija centar

Doživljavao sam pretnje i ranije, ali prvi put su mi došli do zgrade, prvi put je moje dete videlo užasne grafite govora mržnje. Tako da, situacija je malo psihotična i nije baš svejedno.

To kaže u razgovoru za Danas Dinko Gruhonjić, glavni i odgovorni urednik portala VOICE i programski direktor NDNV-a, odgovarajući na pitanje kako se oseća nakon što su mu u noći između 23. i 24. novembra, nepoznati počinioci ispisali grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

Na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom ispisane su poruke kao što su „Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“, uz iscrtane svastike koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i „Ratko Mladić srpski heroj“.

Slučaj je prijavljen policiji ali naš sagovornik kaže da nema saznanja da li su počinioci identifikovani.

– Nezavisno društvo novinara Vojvodine nažalost ima iskustva sa ovakvim pretnjama, te imamo mehanizme reakcije. NDNV je prijavilo slučaj, ja sam pozvao policiju čim sam video grafite. Došli su, obavili uviđaj. Naš advokat je obavestio tužilaštvo i dobili smo odgovor da je krivična prijava koju smo podneli zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti dostavljena na hitno postupanje Višem javnom tužilaštvu – ističe Gruhonjić.

On napominje da ne želi da se meša u istražni postupak, ali da veruje da policija već ima iskustva sa osobama koje ispisuju grafite u delu grada gde živi, na Limanu u Novom Sadu.

– To je rukopis navijačkih grupa koje učestvuju u različitim krivičnim delima. Čini mi se da bi policija mogla da ih identifikuje i privede, samo se nadam da konačno i hoće. Ne vidim kome je u interesu da razni anonimni manijaci dolaze novinarima, i ne samo njima, na kućna vrata sa porukom „znamo gde živiš“ i „odlazi iz Srbije i ti i tvoja porodica“ – naglašava Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, javni govor je u takvom stadijumu da nažalost klerofašističke grupe imaju ohrabrenja za ovakvo delovanje jer uglavnom prolaze nekažnjeno.

– Ja sam i od nekih predstavnika vlasti etiketiran i targetiran, to je već postalo uobičajeno. Slične poruke koje su ispisane na grafitima sam dobijao i na Tviteru ali i u Skupštini Srbije od predstavnika vladajuće partije. Pojedinci su to shvatili kao zeleno svetlo i zbog toga se sve ovo dešava. Odgovornost vlasti je najveća u društvu, kao što su odgovorni i za bezbednost građana. Tolika količina govora mržnje i govora diskriminacije koju vlast koristi spram ne samo političke opozicije već i protiv ljudi koji se kritički osvrću na njihove postupke je dostigla neverovatno visok nivo – upozorava naš sagovornik. Isti diskurs, pa i brutalniji, dodaje, koriste režimski tabloidi.

– Tabloidna glasila su produžena ruka vlasti. Oni u javni prostor iznose takvu vrstu prostakluka i takvu vrstu govora mržnje prema kritičarima vlasti da je potpuno jasno da iza toga stoji režim. Kao što smo mi, pravi novinari, psi čuvari demokratije, tako su oni psi čuvari hibridnog režima – naglašava Gruhonjić. Prema njegovom mišljenju, ovakav poredak stvari se ne može promeniti dok se ne promeni aktuelna vlast.

– Dok se ne uklone osnovi uzroci ovog civilizacijskog posrnuća, neće biti pomaka. U Srbiji je više od 30 godina dominantan velikosrpski nacionalizam i potrebno je stvaranje političke alternative koja će biti spremna da javno progovori i da se suoči s time. Da se odreknu politike koja je iza sebe ostavila ratove, mrtve, silovane i osakaćene. Tek onda možemo da imamo neku perspektivu kao društvo koje će da krene napred – zaključuje Gruhonjić.

Kolege i prijatelji su mu tokom jučerašnjeg dana pomogli da na svojoj zgradi prekreči sramne grafite, a Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost za bezbednost Dinka Gruhonjića i njegove porodice, nakon ispisanih grafita.

Slučaj „Sabahudin“

Dinko Gruhonjić je pre tri godine dobio sudski spor protiv Informera zbog vređanja i pežorativnog nadimka „Sabahudin“, koji su novinari ovog lista upotrebljavali svaki put kada su o njemu pisali. Taj nadimak datira iz 2005. i prišili su mu ga neonacisti iz Nacionalnog stroja, koji su pretili njemu i njegovoj porodici. Uprkos brojnim procesima koje je Informer godinama gubio, ovaj je posebno interesantan zbog načina na koji se tužena strana branila. Naime, oni su sve vreme pokušavali da dokažu da se Dinko Gruhonjić zaista zove Sabahudin. Nakon što je tužilaštvu dostavio izvod iz matične knjige rođenih, vlasnik Informera Dragan J. Vučićević je poslednjeg dana suđenja primenio drugu taktiku. On je, naime, tvrdio da je Gruhonjić u novinarskim krugovima poznat kao Sabahudin i da ga kolege tako zovu.

Istražiti incident

Nevladina organizacija „Reporteri bez granica“, koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se istraži incident u kome su na ulazu zgrade u Novom Sadu u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić ispisane poruke mržnje. Kako je saopšteno, iz te organizacije su naveli da je to primer kako verbalni napadi mogu da prerastu u stvarne, te da je odgovornost političara, a ne samo policije, da štite novinare – rečima i delima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari