Direktor Lekarske komore: Srbiju godišnje napusti 300 lekara 1Foto: Freeimages/ Lisa Setrini-Espinosa

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je za RTS da nema tačnih podataka koliko lekara godišnje napusti Srbiju, ali da neki podaci pokazuju da njih 300 ode u inostranstvo u potrazi za boljim poslom.

On je dodao da je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo da u trenutku kada uđemo u EU imamo masovni odliv lekara.

Milan Dinić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da ne postoji tačna evidencija koliko lekara napusti zemlju.

„Možemo da konstatujemo da Srbija ima 30.000 lekara i neki indirektni podatak koji mi koristimo kada pričamo o odlasku lekara je neki sertifikat dobre prakse koji Lekarska komora izdaje – godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina tih sertfikata se izdaje za neki rad vikendom koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori, a ako bismo mogli da damo neku slobodnu projekciju govorili bismo da negde oko 300 lekara napušta zemlju“, naglasio je Dinić za RTS.

Prema njegovim rečima, neki od njih se vraćaju, jer odlaze na radno angažovanje po ugovoru na godinu dana.

Za RTS je naglasio da će na Međunarodnom forumu Lekarske komore Srbije, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama sa drugim komorama iz Evrope, biti reči o tome kako sprečiti odlazak lekara, jer je neophodno da se Srbija pripremi za trenutak kada će ući u EU.

„Da se ne bi dogodio neki scenario koji se desio u Bugarskoj ili Rumuniji, gde se desio masovni odliv lekara, zato imamo i goste iz Slovenije koji će nam reći kakav je njihov primer, pošto kod njih nema toliko izražene migracije lekara i da nam daju neke savete“, navodi Dinić.

On je ukazao da Srbija u ovom trenutku ima relativno dobru situaciju, ali da je neophodno preduzeti mere da se spreči veći odlazak lekara.

„Srbija ima relativno dobru situaciju što se tiče ukupnog broja, jer imamo i pozitivna kretanja lekara iz BiH i Crne Gore ka Srbiji, tako da taj neki ukupni broj lekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući. Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Nemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mere“, naveo je Dinić za RTS.

Na pitanje šta mi možemo da preduzmemo, direktor Lekarske komore kaže da misli da su neke mere već učinjene.

„Mislim da je u ovom trenutku to već prepoznato, postoji već značajno ulaganje u infrastrukturu i opremu što bi trebalo da dovede do nekih boljih uslova rada, najavljeno je i povećanje plata kojem se svi nadamo“, rekao je Dinić.

Pored toga, smatra da je potrebno poboljšanje statusa lekara u društvu.

„To je ono što je zajednički posao svih nas, jer svi mi lekari smo opredeljeni ka pacijentima, ali onda nas sve jako boli kada čujemo neke loše primere prakse, tako da mislim da bi trebalo više govoriti o nekim dobrim stvarima“, naveo je Dinić za RTS.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija da konkuriše zemljama koje mogu da ponude mnogo veće plate lekarima, Dinić kaže da su lekari spremni da za znatno manji novac nego što im ponude te zemlje ostanu i rade u Srbiji.

„Verujem da lekari kada bi znali da su najplaćeniji članovi društva, s obzirom na nivo odgovornosti posla koji rade, u krajnjem slučaju i edukacije u koju su uložili, a svi znamo koliko traje školovanje lekara, mislim da bi to bilo nešto pozitivno i da bi to motivisalo kolege da ostanu“, naglasio je on.

Pored toga, napominje da je važno zapošljavanje mladih lekara i skraćivanje perioda traženja posla.

Govoreći o tome hoće li imati ko da zameni velike stručnjake koje Srbija ima, Dinić kaže da hoće.

„Obaveza svih nas u društvu jeste da im najpre omogućimo uslove rada i neki ambijent što se tiče edukacije, prvo da mogu da proizvedu svoje naslednike, a njihova obaveza je da od svih nas koji smo mlađe kolege prepoznaju one koji mogu da ih naslede i da im pruže to znanje i edukaciju da bi upravo nastavili u tom smislu“, navodi Dinić.

Za RTS je dodao da imamo odličnu školu medicne. „Ne bojim se kada je u pitanju edukacija lekara i znanje naših kolega“, zaključio je direktor Lekarske komore Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari