Direktor "Ribnikara" sprečavao đake da izađu na javni čas 1foto Miroslav Dragojević Danas

Ispred Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” juče u 8:40 održan je javni čas, gde su se okupili roditelji, deo đaka i drugi građani, a okupljanje se odranije simbolično organizuje sredom, u danu kada su počinjena ubistva učenika.

Međutim, Marija Radovanović, majka učenika osmog razreda kazala je za N1 da je v.d. direktora Ljubomir Pjevović sprečavao đake da izađu iz škole i prisustvuju javnom času.

Radovanović je ispričala za N1 da ju je sin pozvao telefonom u prisutvu razredne i direktora i da je čula direktora koji im ne dozvoljava da izađu, zbog čega je na javnom času bila samo jedna grupa đaka.

„Mislim da javni čas nije propraćen kroz podršku škole, direktor je pokušavao na izlazu iz škole spreči decu da izađu na javni čas“, kazala je Radovanović.

Kako je Danas nezvanično saznao, direktor jeste zabranio učenicima da izlaze van zgrade škole tokom trajanja javnog časa, a na sastanku Saveta roditelja, koji je održan kasnije istog dana, rekao je da je dozvolio da izađu samo ona deca koja su imala pismenu saglasnost roditelja, a radi se o petoro učenika jednog odeljenja osmog razreda.

Okupljanje je planirano za sredu i povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Nezadovoljstvo roditelja koji smatraju da ni škola ni institucije države nisu uradile mnogo za ubijene učenike ali ni za bezbednost onih koji su nastavili da se školuju u toj zgradi, još je produbljeno dešavanjima od prošlog petka, kada je kod jednog učenika u rancu pronađen nož.

Na sve to, roditelje je razdražila ideja navodno potekla od v. d. direktora, da se učenici na prekjučerašnji dan pojave u školi u roze majicama, kako bi poslali poruku protiv nasilja, o čemu je Danas pisao.

I roditelji i učenici, koji još ne znaju detalje o događajima od petka, i tvrde da ih škola krije od njih, ideju o roze majicama videli su kao neumesnu i nedoličnu posle događaja koji im nije objašnjen, kada je i pored školskih policajaca dečak u rancu uneo nož u školu.

Najveći problem je to što se za njegove pretnje i priče o tome da “sanja da ponovi 3.maj” već mesecima zna, a da škola nije ništa konkretno uradila da spreči takav događaj, već su roditelji i učenici morali da se samoorganizuju.

I dok jedna grupa ide na odmor sa tim učenikom, druga mu proverava ranac i da li je u njemu nešto sumnjivo.

Tako je i pronađen nož, opisao je Veran Matić na svom blogu.

“Od 3. maja boja Ribnikara je crno, a ne roze”, poručili su očajni roditelji i đaci, kada im je stigao dopis da u sredu obuku roze majice.

Većina učenika prekjuče je i nosila upravo crno.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja koje smo uputili vršiocu dužnosti direktora i OŠ „Vladislav Ribnikar“ o sprečavanju dece da izađu na javni čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari