Direktor Šeste gimnazije: Neistiniti navodi Foruma beogradskih gimnazija 1Foto: Wikipedia

– Apsolutno ne odgovara istini ono što je Forum beogradskih gimnazija (FBG) objavio – kaže za Danas Radisav Milić, direktor Šeste gimnazije, komentarišući jutrošnje saopštenje FBG, koji je najavio jednočasovni štrajk upozorenja 1. aprila i protest ispred ove srednje škole.

FBG, podsetimo, traži razrešenje direktora Milića i hitno obustavljanje disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv predsednika sindikata Šeste gimnazije Uroša Tepavca.

Kap koja je, kako kažu, prelila čašu i naterala ih da donesu odluku o štrajku upozorenja je odluka direktora da protiv predsednika sindikata Šeste gimnazije pokrene dva disciplinska postupka, i to po prijavama pomoćnika direktora ove ustanove i predsednice Školskog odbora.

U pisanoj izjavi direktor Milić odbacuje navode sindikata da je postupio suprotno propisima.

– U oba postupka ispoštovana je zakonska procedura u kojoj direktor po službenoj dužnosti pokreće postupak utvrđivanja odgovornosti zaposlenog u slučajevima postojanja sumnje o postupcima koji ukazuju na moguću diskriminaciju ili zanemarivanje. Niko ne sme, ma kog sindikata da je član, da vrši diskriminaciju učenika prilikom ocenjivanja ili da se ogluši o zahtev deteta koje ima napad usled dijabetesa da izađe iz učionice – kaže Milić.

On ističe da su svi nastavnici koji su prisustvovali odeljenjskom veću, pa i Uroš Tepavac, od razrednog starešine dobili informaciju da učenica boluje od dijabetesa i da se o tome mora voditi računa.

– Uostalom devojčica je nekoliko puta to rekla i nastavniku za vreme časa moleći ga da je pusti do toaleta. Po navodima prisutnih, koje ćemo proveriti, on je to odbio bez obzira na njene molbe jer ima napad, a bez problema to omogućio drugim učenicima koji nisu imali zdravstvenih problema. Neshvatljivo je potpuno ovakvo postupanje, jednako kao što mi je neshvatljiva i inicijativa FBG da se protiv nastavnika prekine postupak iako je svojim nečinjenjem potencijalno ugrozio bezbednost učenika – navodi Milić.

Smatra da nastavnik u samom procesu, kao odgovoran čovek, može dokazivati svoju nevinost, a da FBG „ne bi smeo da svoje članove dovodi u zabludu u vezi činjenica“, kao i da je neumesno da članstvo, protivno usaglašenom Protokolu o postupanju u školi sa učenicima obolelim od dijabetesa, pokreće nezakonit uticaj na donosioca odluke u disciplinskom postupku.

– Bezbednost i zdravlje učenika važnije su od članskih karata u bilo kojoj organizaciji – poručio je Milić.

Do objavljivanja ovog teksta iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na tvrdnje FBG da ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uporno izbegava da postupi u skladu sa zakonom i razreši direktora Šeste gimnazije, što je, kako kažu, u novembru 2023. preporučila gradska prosvetna inspekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari