Štrajk upozorenja u beogradskim gimnazijama 1. aprila 1Foto: Wikipedia

Zaposleni u beogradskim gimnazijama, članovi Foruma beogradskih gimnazija (FBG), stupiće 1. aprila u jednočasnovni štrajk upozorenja, a istog dana će ispred Šeste gimnazije biti održan i protest sa početkom u 9 i 30 časova, saopštio je FBG.

 

Glavni štrajkački zahtevi su momentalno razrešenje direktora Šeste beogradske gimnazije Radisava Milića i hitno obustavljanje disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv predsednika sindikata te škole Uroša Tepavca.

Forum beogradskih gimnazija u saopštenju navodi da je tokom prethodne dve godine, zajedno sa sindikatom Šeste  gimnazije, ukazivao na nezakonito postupanje direktora škole.

„Na opravdanost prijava koje smo slali što gradskoj, što republičkoj prosvetnoj, ali i budžetskoj inspekciji, konačno, u novembru 2023. godine gradska prosvetna inspekcija dala je ministarki preporuku za razrešenje direktora Milića zbog nepoštovanja zakona, čime su ispunjeni formalni uslovi za njegovo razrešenje. Međutim, uprkos rešenju inspekcije, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović iz (ne)poznatih razloga uporno izbegava da postupi u skladu sa zakonom i razreši direktora“, navode iz FBG.

Kap koja je, kako kažu, ovog puta prelila čašu i koja ih je naterala na štrajk upozorenja je odluka direktora da protiv predsednika sindikata Šeste gimnazije pokrene dva disciplinska postupka, i to po prijavama pomoćnice direktora ove ustanove i predsednice Školskog odbora Šeste.

„Predsednica Školskog odbora, nezadovoljna ocenom koja je zaključena njenom detetu na polugodištu, uputila je mimo zakonske procedure prigovor odeljenjskom veću na predloženu zaključenu ocenu, nakon čega je, po nalogu direktora, opet mimo zakonske procedure, jer žalbe na ocene nisu u nadležnosti odeljenjskog veća, sazvana sednica veća. Kako, potpuno očekivano i razumljivo, odeljenjsko veće nije pristalo da pokloni višu ocenu, predsednica Školskog odbora podnosi prijavu protiv kolege Tepavca optuživši ga za diskrminaciju, nakon čega je direktor doneo odluku da pokrene disciplinski postupak“, navode iz FBG.

Da je, dodaju, Šesta primer kako jedna škola ne treba da funkcioniše potvrđeno je i drugom prijavom koja je i ovoga puta potekla od funkcionera škole, tačnije, pomoćnice direktora.

„Ona je optužila profesora Tepavca da učenici nije dozvolio odlazak do toaleta čime je ugrozio njeno zdravlje. Naknadno je saopšteno da učenica boluje od dijabetesa, o čemu profesor nije bio unapred obavešten, što su indirektno potvrdili i roditelji učenice koji nisu podneli nikakav prigovor ni prijavu na rad predmetnog nastavnika“, stoji u saopštenju.

Iz FBG kažu da sve navedeno neodoljivo podseća na dešavanja s kraja 2022. godine kada je profesor Jovan Knežević, kako tvrdi sindikat, prognan iz ove škole nakon čega je ubrzo i preminuo.

„Glavni odbor Foruma beogradskih gimnazija je odlučio da štrajkom i protestom pruži otpor ovakvom unižavanju prosvete, ali i da da sve od sebe da spreči da se Šestoj beogradskoj gimnaziji ponovi ’slučaj Knežević’“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsednik FBG Aleksandar Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari