Zašto će deo profesora Šeste beogradske gimnazije sutra stupiti u štrajk? 1Foto: Wikipedia

Deo profesora Šeste beogradske gimnazije najavio je da će sutra stupiti u štrajk i zatražiti ostavku direktora te škole Radisava Milića nakon što su izostala reagovanja na njihova upozorenja da Milić godinama unazad izdaje nevažeća svedočanstva, nezakonito iznajmljuje prostorije škole i obavlja nedozvoljene nabavke, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

S druge strane, direktor Milić za Danas negira optužbe i tvrdi da pojedinci koji iznose neistine na njegov račun pokušavaju da se spasu od kažnjavanja na poslu i lične odgovornosti, jer se protiv nekoliko njih vode disciplinski postupci.

Profesor fizičkog vaspitanja u Šestoj gimnaziji Marko Mandić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je godinama unazad upozoravao direktora da nezakonito oslobađao učenike ovog predmeta i da su svedočanstva izdata sa naznakom „olobođen“ – nevažeća.

– Da bi svedočanostvo bilo važeće učenika zbog zdravstvenih problema ili bilo kog drugog relevantnog razloga, nastavničko veće i direktor mogu da ga oslobode samo praktičnog dela fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a iz teoretskog dela mora da bude ocenjen, objašnjava Mandić.

Prema njegovim rečima, nakon što je utvrđeno da su u Šestoj gimnaziji izdata nezakonita svedočanstva, prosvetna inspekcija je obavila nadzor nakon koga je izdata naredba da direktor škole pozove učenike sa nevažećim svedočanstvima da polože predmet i da im se nakon toga izda važeće svedočanstvo sa ocenom.

Mandić dodaje da je rok za ponovno izdavanje važećih svedočanstava bio 24. april, ali da do danas direktor nije učenicima izdao važeća svedočanstva, a da resorno ministarstvo, bez obzira što je na vreme upozoreno da problem nije rešen, nije reagovalo.

Profesor Željko Matić naveo je i da su se pre 10 dana obratili Ministarstvu prosvete i školskoj upravi sa obaveštenjem da će stupiti u štrajk od 31. maja, na dan probe državne mature.

– Zahtevamo za hitno razrešenje direktora, a konkretan povod je činjenica da skoro tri meseca Forum beogradskih gimnazija nije dobio odgovor Ministarstva na zahtev za razrešenje zbog izdavanja nevalidnih svedočanstvava, što je prema zakonu navedeno kao jedan od razloga zbog čega ministar razrešava direktora – ukazao je Matić.

Nastavnik likovnog obrazovanja i bibliotekar Uroš Tepavac rekao je novinarima da je direktor sklon svim vrstama malverzacija, navodeći kao primer nabavku knjiga za biblioteku bez odobrenja školskog veća koje odlučuje o nabavkama.

Prema njegovim rečima, knjige koje je direktor poručio za potrebe biblioteke bez adekvatnih dozvola uredno su plaćene, ali nikad nisu stigle u biblioteku.

Tepavac navodi da je s tim slučajem upoznao nastavničko veće, a da mu je nakon toga direktor nezakonito ugovor na neodređeno vreme preimenovao u ugovor na određeno vreme.

– Sud mi je nakon prijavljivanja ovog slučaja dodelio status uzbunjivača, ali se i dalje borim da vratim izgubljenih 35 odsto radnih časova, rekao Tepavac.

Pre dašanje konferencije za medije saopštenjem se oglasio Forum beogradskih gimnazija koji je ukazao da je Milić pokrenuo nove disciplinske postupke protiv dela zaposlenih, članova sindikata, ne postavljajući sebi nijednog trenutka pitanje da li je moguće da je problem samo u nastavnicima.

Iz Foruma navode da su obavestili ministra prosvete i o nevažećim svedočanstvima koje je direktor potpisivao, o činjenici da su učenici Šeste beogradske gimnazije, koji su dobili svedočanstvo o završenom razredu, dobili nevažeći dokument, da će morati naknadno da polažu ispite, kako bi greške bile ispravljene. Međutim, ni tu nije bilo odgovornosti, ni ovo nije bio dovoljan razlog da ministar razreši dužnosti direktora ove ustanove, naveli su iz FBG.

Reagujući na iznete optužbe, direktor Šeste gimnazije Radisav Milić kaže za Danas da je „zgrožen izjavama nekoliko ljudi koji zloupotrebljavaju svoje članstvo u Forumu beogradskih gimnazija za iznošenje potpunih neistina i besmislenih optužbi, koje su i inače bile predmet silnih inspekcija i koja je ta grupa pokretala, a da nijedna od njihovih prijava nije bila opravdana.

– Neshvatljivo mi je da neko ko prosvećuje decu može javno da iznese toliku količinu neistina. Mislim da se ovde radi o nekoliko razloga koji nemaju veze sa iznetim neistinama zbog kojih sam protiv svih njih pokrenuo i krivične prijave. Radi se verovatno o pokušaju da se spasu od kažnjavanja na poslu i lične odgovornosti, jer se upravo protiv nekoliko njih vode disciplinski postupci za nesavestnost u radu i kršenje Pravilnika o ocenjivanju, što su bili i nalozi inspekcije koja je to utvrdila – tvrdi Milić.

On dodaje da je „ogromna većina zaposlenih u školi zgrožena blaćenjem i rušenjem ugleda Šeste beogradske gimnazije, zloupotrebom prava na štrajk u trenutku kada deci treba zaključivati ocene i sprovoditi probu državne mature i kada kao društvo pokušavamo da povratimo mir i bezbednost u škole“.

– To najbolje i pokazuje njihov profesionalizam i brigu za prosvetu i školu, a pre svega za učenike kojima predaju. Procedure razrešenja se znaju i ministar će me svakako razrešiti ukoliko se za to steknu uslovi. Međutim, svaka mera inspekcije je ispunjena, Šesta postiže izuzetne rezultate, u nastavi i projektnim aktivnostima, nastavnici su veoma motivisani i posvećeni svom poslu. Ogromna većina zaposlenih u neverici posmatra ponašanje svojih kolega. Javnost i roditelji moraju znati da ćemo kao škola sve učiniti da učenici ne izgube nijedno svoje pravo i da proba državne mature ne bude ugrožena. Mi ćemo raditi savesno, a oni koji neće moraju to da objasne svojoj savesti – naveo je Milić u pisanoj izjavi Danasu.

Podsetimo da je sindikat Šeste gimnazije već bio u sporu sa direktorom u vezi sa slučajem suspendovanog profesora matematika Jovana Kneževića, koji je u međuvremenu preminuo ne dočekavši epilog disciplinskog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari