Direktor užičke bolnice: Delta soj povećao mortalitet obolelih 1Dr Slobodan Jovićević, direktor Opšte bolnice Užice Foto: Nenad Kovačević

Dr Slobodan Jovićević, direktor Opšte bolnice Užice, ocenio je za Danas da je stanje u toj ustanovi mnogo nepovoljnije, nego tokom svih ranijih epidemijskih talasa, kada je u Užicu, u dva navrata, bila uvedena vanredna situacija.

– Trenutna situacija je mnogo ozbiljnija i teža, nego što je bila u dosadašnjim epidemijskim talasima, kazao je dr Jovićević za Danas i dodao da je to posledica zaražavanja delta sojem, mnogo zaraznijim od prethodnih tipova virusa.

– Upale pluća su mnogo teže, sporiji je oporavak, veliki broj pacijenata zavisi od kiseoničke potpore, a povećan je i mortalitet obolelih. Na lečenju je sada i više mladih i dece sa teškom kliničkom slikom, kojima je potreban kiseonik, a među njima su i bebe. Imamo i trudnica pred porođajem, koje su takođe obolele, naveo je za Danas direktor Opšte bolnice Užice.

Trenutno je u kovid bolnici i opštoj bolnici 281 pacijent, u dnevnoj bolnici još 108, a na respiratorima je 18 osoba. Iako je broj prijema na lečenje veći od broja otpuštenih pacijenata sa lečenja, naš sagovornik navodi da u toj ustanovi, za sada, ima ležaja za nove pacijente.

– Broj otpusta i prijema varira. Trenutno je više prijema, nego otpusta, ali uspevamo da imamo oko 30 postelja za nove prijeme, naveo je naš sagovornik.

I pored takve realnosti, u gradu su učestala slavlja. Skoro svakodnevno se organizuju svadbe i druga okupljanja sa izuzetno velikim brojem ljudi, a na tim skupovima ne poštuju se protivepidemijske mere.

– Nije u redu da se prave svadbe i slična slavlja sa 500 ljudi, a da posle bude tridesetak inficiranih. Razumem da život mora da se nastavi, ali potrebno je da se napravi balans između obazrivog i normalnog načina života, dodao je naš sagovornik i apelovao na građane da se vakcinišu, izbegavaju gužve i da koriste zaštitne maske.

Iako je u bolnici sve više pacijenata, broj inficiranih zdravstvenih radnika je mnogo manji nego ranije, što se objašnjava njihovom većom vakcinacijom.

– Trenutno, oko četrdeset zdravstvenih radnika u užičkoj bolnici je odsutno s posla zbog bolesti, što je mnogo manje nego u decembru, kada ih je bilo 100, kazao je direktor te ustanove.

Iako je epidemijska situacija trenutno najgora dosad, Gradski štab za vanredne situacije tu opciju ne razmatra. Umesto toga, 15. septembra, zatražio je od državnih organa da se zabrani puštanje muzike i njeno uživo izvođenje od 23 časa do šest sati ujutro, kao i zabranu rada objekata u kojima se organizuju javna i privatna okupljanja posle 21 čas.

Sputnjik „u malim količinama“

Kako je rečeno Danasu u užičkom Zavodu za javno zdravlje, u čijoj nadležnosti je distribucija vakcina, u Zlatiborskom okrugu „ima malih količina vakcine „sputnjik V“. Na molbu da objasne koja je to količina, Danasu je rečeno da to nije onoliko koliko je taj Zavod trebovao“, te da je „do sada, treću dozu tog cepiva primilo oko 600 građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari