Artman Vučiću: Diskriminisali su me u Beogradu 1Foto: EPA OLAF KRAAK

Florans Artman, nekadašnja portparolka Tužlaštva Haškog tribunala, obratila se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preko društvene mreže Fejsbuk, zbog toga što je doživela neprijatnosti tokom svog kratkog boravka u Beogradu prošle sedmice.

Najpre je konobar u jednom beogradskom restoranu u Resavskoj ulici odbio da nju i njenog prijatelja usluži, tvrdeći da ima puno posla iako unutar lokala nije bilo nikoga od gostiju, a potom joj osoblje aviokompanije Er Srbija, dok je čekala let za Pariz na aerodromu „Nikola Tesla“, nije dozvolilo da unese ručni prtljag iako je ispunjavao najrestriktivnije uslove.

„Gospodine predsedniče Srbije, obraćam vam se, jer ste vi osoba u državi kojoj se svi obraćaju i koja voli da zna sve što se dešava. Gospodine Vučiću, provela sam ove nedelje dva dana u Beogradu. Divni prolećni dani, čisti i uređeni parkovi, sveža pokošena trava, procvetala drveća i svugde cveće i fontane koje podižu lepotu grada. Gospodine Vučiću, lepa vam je prestonica u kojoj sam nekad živela. Nažalost, dve ozbiljne neprijatnosti su mi pokvarile kratak boravak u državi u kojoj ste predsednik i za koju ste nedavno rekli da je sve više atraktivnija za goste sa zapada, navodeći da je za poslednje tri godine promet od turizma u Srbiji rastao deset odsto godišnje“, započela je svoje obraćanje Vučiću Florans Artman.

Kako je navela, u sredu je u društvu prijatelja, Beograđanina, otišla u dvorište jednog lokala u Resavskoj ulici.

„Naručili smo čašu srpskog vina i za meze domaće sireve. Doneli su nam vino, ali nikad meze. Nakon čekanja i brojnih ljubaznih poziva, kelner je napokon došao i izjavio da je restoran pun i da nam će sir doneti kad bude pripremljen. Restoran je unutra bio prazan. Nijedan jedini gost. Svi, njih tridesetak gostiju, sedeli su napolju pored stare masline i bili služeni. Svi, osim nas. Beograđanin s kojim sam došla jedan je od najtalentovanijih i čestitih novinara vaše države. Ostalo je nejasno da li smo diskriminirani zbog njegovog ili mog rada“, napisala je Artman.

Naredna neprijatnost dogodila joj se prošlog petka dok je čekala let za Pariz na aerodromu „Nikola Tesla“.

„Doputovala sam i otputovala Er Srbijom, kompanijom koju koristim od dana osnivanja. Došla sam među prvima u salu za čekanje ukrcavanja. Kad je čekaonica bila prilično popunjena, imenom i prezimenom su me na mikrofonu pozvali. Niko drugi ni tada ni kasnije nije pozvan. Obaveštena sam na šalteru za ukrcavanje da mi neće biti dozvoljeno uneti u avion moj ručni prtljag, iako ispunjava najrestriktivnije uslove za ručni prtljag. Nijedna kompanija nikad nije imala primedbe. Niti je u dolasku imala Er Srbija. Bez obrazloženja su mi skinuli oznaku za ručni prtljag i stavili drugu za predat prtljag, koji će mi biti isporučen sa ostalim prtljazima na pariskom aerodromu. Uz to su mi pretili da će mi naplatiti registrovanje prtljaga ako dalje tražim objašnjenje. Pri ulasku u avionu sam slikala sve prtljage iste ili veće od mog koji su bili odobreni za unošenje u avion. U ovom slučaju, nema nedoumice da sam lično bila cilj diskriminacije“, istakla je Florans Artman.

Ovo ponižava državu čiji ste presednik

„Nadam se, kad već nećete o prošlosti, da ćete bar o budućnosti želeti govoriti i da ćete jasno osuditi svaku vrstu diskriminacije i učiniti sve kako se ne bi ponovilo, jer to što se desilo ne ponižava mene ili mog kolegu, nego državu čiju ste presednik i za koju tvrdite da se nikad u njoj nije bolje živelo“, napisala je Aleksandru Vučiću bivša portparolka Tužlaštva Haškog tribunala, Florans Artman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.