Đaci programirali robote 1Foto: Fonet/Bitka za znanje

U beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, danas je u okiru akcije „Bitka za znanje“, održano veliko takmičenje u programiranju robota na kojem je učestvovalo 150 osnovaca i srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije.

U finalu državnog takmičenja u programiranju mBot robota nadmetalo se 30 osnovnoškolskih timova sa po tri predstavnika, a prvo mesto osvojila je OŠ „Vuk Karadžić“ iz Beograda. Drugo mesto osvojila je novosadska OŠ „Petefi Šandor“, dok je treće mesto pripalo OŠ „Živomir Savković“ iz Kovačevca.

MBot roboti su nastavna sredstva uz pomoć kojih učenici u 431 osnovnoj školi u Srbiji uče osnove programiranja i kodiranja. Ovi roboti školama su donirani kroz akciju „Bitka za znanje“ koju sprovodi Fond B92. Ovo takmičenje predstavljalo je kvalifikacije za svetsko prvenstvo u obrazovnoj robotici koje će se održati u novembru ove godine u Kini. Od ukupno 17 timova, u kategoriji osnovnih škola „ulaznicu za Šangaj“ osvojio je domaćin OŠ „Vladislav Ribnikar“ iz Beograda, dok će Srbiju u kategoriji srednjoškolaca u Šangaju po drugi put predstavljati Politehnika – škola za nove tehnologije. Na prošlogodišnjem WER takmičenju u Kini ekipa Politehnike osvojila je Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici.

Program „Bitka za znanje“ podržalo je nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija, Vlada RS, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredna komora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari