Đačka putovanja dozvoljena od danas 1Foto: BETA/ DRAGAN GOJIĆ

Izvođenje ekskurzija i rekreativne nastave biće dozvoljeno od danas, nakon što Vlada Srbije na današnjoj sednici i formalno usvoji preporuku Kriznog štaba, kažu za naš list u Ministarstvu prosvete.

Napominju da će putovanja biti moguća dokle god su aktuelne mere za snazi, što znači da nema ograničenja do kog datuma se moraju izvesti. Nadležni preporučuju da prednost imaju odeljenja završnih razreda, četvrtog i osmog, a što se tiče maturanata srednjih škola, za njih je dozvoljeno da ekskurzije budu samo na teritoriji Srbije, pošto je putovanje u inostranstvo zabranjeno.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA za Danas procenjuju da će zbog ove zakasnele odluke u narednom periodu moći da se realizuje između 20 i 30 odsto ranije ugovorenih đačkih putovanja.

– Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje da se ekskurzija i nastava u prirodi organizuje i sa manjim procentom učenika od propisanog, ali je uslov da se prijavi bar 50 odsto đaka jednog razreda, kažu u Ministarstvu prosvete. Do sada je uslov za organizaciju rekreativne nastave bio da se prijavi najmanje 80 odsto učenika jednog razreda, odnosno 60 odsto da bi se izvela ekskurzija.

Iz Ministarstva podsećaju škole na obavezu da se prilikom putovanja poštuju mere bezbednosti i zaštite, u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije.

Đačka putovanja se organizuju po važećim pravilnicima, što znači da su škole dužne da se pridržavaju svih propisanih procedura, definisanih u pravilnicima o organizaciji nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj i srednjoj školi i o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija JUTA pozdravljaju odluku nadležnih da se dozvole učenička putovanja, a predsednik tog udruženja Aleksandar Seničić procenjuje da će u narednom periodu biti realizovano između 20 i 30 odsto ranije ugovorenih aranžmana.

– Nadamo se da će deo programa moći da se ostvari. Već imamo najave da je jedan broj škola rezervisao termine posle 20. juna, nadajući se ovakvoj odluci. To ipak neće u značajnijoj meri pomoći ni agencijama, ni deci koja je trebalo da putuju, jer nemamo vremena. Ulazimo u letnju sezonu kad po pravilu roditelji planiraju sa decom godišnje odmore i kada imate manji broj smeštajnih objekata koji će time želeti da se bavi, osim onih koji su generalno opredeljeni za đački turizam, a takvih je malo – kaže Seničić.

Za sada nema odgovora iz Ministarstva prosvete da li će škole koje ipak ne uspeju da realizuju ranije ugovorena putovanja moći da ih organizuju početkom naredne školske godine, a Seničić ističe da je to teoretski moguće i da su za to imali saglasnost prethodnog ministra prosvete.

– Na početku nove školske godine se usvajaju programi rada škola u kojima se predviđaju i vannastavne aktivnosti kao što su ekskurzija i rekreativna nastva i one se u najvećoj meri izvode tek od aprila naredne godine. Tako da teoretski imamo period od septembra do decembra za realizaciju ranije ugovorenih programa. Oni treba da imaju prednost, s obzirom da nisu realizovani. Tako je bilo i prošle godine, imali smo saglasnost Ministarstva prosvete, ali putovanja nisu izvedena jer je epidemiološka situacija bila nepovoljna – podseća Seničić.

Mogu i mature

U Ministarstvu prosvete kažu da je dozvoljeno održavanje maturskih proslava. „Kada je reč o organizaciji proslave završetka osnovnoškolskog obrazovanja on je regulisan zakonom, a škola može da organizuje u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave. Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati ukoliko postoji saglasnost njihovih roditelja/zakonskih zastupnika. Dozvoljene su proslave maturskih svečanosti uz uslov da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 500 ljudi. Ugostiteljski objekti na otvorenom će moći da rade bez zabrana, a u zatvorenom do jedan čas iza ponoći, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera. Dozvoljena je i muzika u tim objektima, do jedan čas iza ponoći“, ističu u Ministarstvu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.