Viši sud u Beogradu osudio je Đorđa Prelića na 12 godina zatvora za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine. Sud je zaključio da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu.

Preliću će u kaznu biti uračunato i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj, u pritvoru u  Beogradu i vreme provedeno na izdržavanju kazne od juna 2014. do juna 2015. Preliću je produžen pritvor koji može trajati do upućivanja na idržavanje kazne. On ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Zastupnik porodice ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona, advokat Slobodan Ružić, rekao je posle izricanja presude da će tek pošto bude dobio pismenu presudu videti iz kojih razloga osuđenom Đorđu Preliću smanjena kazna na 12 godina.

Ružić je kazao da već osam godina traju pokušaji pritiska dela javnost na sud da se događaji posle kojih je Taton preminuo tretiraju kao nesrećan slučaj.

„Sud je odoleo pritiscima“, rekao je Ružić.

Advokat odbrane Đorđa Prelića najavio je da će se žaliti na presudu i ocenio da je presuda rezultat kompromisa, koji su van sudnice i domašaja pravosuđa.

Dodao je da smatra da će konačnu odluku o slučaju doneti Apelacioni sud i da se nada da će neko posle drakonskih kazni doneti objektivnu presudu koja će moći da zadovolji „interese koje provejavaju sudnicama“.

Prema rečima Prelićevog advokata, iz kratkog obrazloženja presude vidi se da je sud utvrdio da Prelić nije učestvovao u organizovanju napada na navijače francuskog Tuluza ali da je sud cenio celokupnost dela.

Ponovljeno suđenje je trajalo 14 meseci, a tokom iznošenja završne reči odbrna je tražila oslobađajuću presudu, dok je tužilaštvo zahtevalo maksimalnu kaznu.

Prelić, koji je u odsustvu bio osuđen na 15 godina bio je godinama u bekstvu i skrivao se u Grčkoj kao monah. U iznošenju završne reči rekao je da je imao dobar razlog zašto je godinama bio u bekstvu.

„Bio sam nedostupan, ne sudu, već prethodnoj izvršnoj vlasti. Bekstvo je bilo borba za goli život. Želeo bih da se Tatonovim roditeljima prenese poruka da im nisam ubio sina“, rekao je optuženi Prelić u završnoj reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari