Dnevni list "Politika" kažnjen sa 100 hiljada dinara 1Foto: Stanislav Milojković

Prvi osnovni sud u Beogradu kaznio je direktorku „Politike“ Miru Glišić Simić sa 15 hiljada, a „Politiku novine i magazini“ sa sto hiljada dinara jer novinarka Svetlana Vasović Mekina još uvek nije vraćena na posao.

Kako se navodi u saopštenju, kazna Miri Glišić Simić i „Politici novine i magazini“ (PNM) izrečena je zbog toga što PNM ni godinu dana posle konačne presude Vrhovnog kasacionog suda nije sprovela odluku o vraćanju Svetlane Vasović Mekina na posao.

Zbog toga što Vasović Mekini nije nadoknadila ni troškove parničnog postupka u iznosu od 525. 750 dinara, Prvi osnovni sud 23. maja ove godine dao je nalog Narodnoj banci Srbije da sa računa PNM-a Svetlani Vasović Mekina isplati taj iznos.

Otkaz novinarki Vasović Mekina 2010. godine usledio je nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji koja je tada predsedavala Evropskoj uniji.

Vasović Mekina izjavila je UNS-u da presuda Vrhovnog kasacionog suda „dokazuje da je bila pravilna osuda prakse otpuštanja koju je 2010. godine u ‘Politici’ sprovela tadašnja vlast, kao i da je tadašnje – i sadašnje – rukovodstvo ’Politike’ postupalo nezakonito i time nanelo veliku štetu ne samo otpuštenim novinarima nego i ’Politici’ u celini“.

Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je „Politika“ otpustila novinarku nezakonito jer je prema Zakonu o radu, pre otkazivanja ugovora o radu, morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih, navodi se u saopštenju.

Vrhovni kasacioni i Prvi osnovni sud utvrdili su da je u „Politici“ bilo na raspolaganju više slobodnih radnih mesta za koja je Svetlana Vasović Mekina ispunjavala uslove ali joj, za razliku od drugih zaposlenih, nije bilo ponuđeno nijedno.

Time je rukovodstvo „Politike“, po oceni suda, „povredilo princip zabrane diskriminacije zajamčen Ustavom RS i Zakonom o radu koji zabranjuje da se zaposleni stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na druga lica u istoj ili sličnoj situaciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari