Do zvanja uz lobiranje, nezameranje i opstrukcije

Slučaj profesora Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Ivana Medenice nije usamljen

Ostavite komentar


  1. Kakva je to praksa da se glasa TAJNO? Profesori, naucnici valjda imaju toliko integriteta da svoje kolege pogledaju u oci i kazu im svoj SUD. Oni bi trebalo da osim strucnih poseduju i neke MORALNE kvalifikacije kada obrazuju buduce akademske gradjane ove zemlje. Sakrivanje iza tajnosti pokazuje sve LICEMERJE danasnjih nosilaca najvisih zvanja.

  2. Oni koji nisu glasali za izbor Medenice ne zaslužuju da budu preofesori i da uče i vaspitavaju studente jer su nevaspitani i moralno nedostojni tog zvanja. Gnjide i bagra, džabe titule.

  3. Upravo nisam predlozena za docenta iako ispunjavam sve kriterijume i visestruko prevazilazim minimalne zahteve definisane pravilnikom univetziteta i fakulteta. Po svim merilima sam bolja od oba kandidata, ali su oni izglasani jer su clanovi komisije bili pristrasni i beskrupulozni prilikom sastavljanja izvestaja. Lobiranja za pomenute kandidate bilo je sa svih politickih nivoa, od uticaja na clanove katedre prilikom protivzakonitog tajnog glasanja na katedri do javnog glasanja na nastavnom vecu fakulteta. Iako su predlozeni kandidati bili jako losi studenti, i to vecina profesora zna, upravo je nezameranje sa kolegama presudilo da clanovi veca glasaju na sednici i da usvoje izvestaj komisije. Problem je sto katedra predlaze kandidate i prema njima podesava komisiju koja, opet samovoljno ili pod pritiskom, ne gledajuci sustinske kompetencije kandidata, prethodna zalaganja i rad na fakultetu, bira kandidate od koje ce kasnije imati koristi (glasacka masinerija, iskoriscavanje na projektima, i sl.). Ovome mora doci kraj jer mnogo kvalitetnih kandidata ne dobija priliku da zasnuje radni odnos na fakultetu iako je dokazan njihov naucni kvalitet i u zemlji i u inostranstvu. Na fakultetu se generise kadar i odlazi da leci ljude, u industriju i sl.. Uz ovakve nastavnike, losu izbornu politiku, nepotizam, zanemarivanje tudjeg rada itd., tesko da sitiacija u nasoj zemlji moze da se popravi. Ogromna odgovornost moze se pripisati i nadleznom Ministarstvu jer ne brine previse o razvoju nastavnog i naucnog podmlatka i zbrinjavanju najboljih.

  4. Pogledajte na sajtu Šumarskog fakulteta izveštaj komisije i prigovor na izveštaj za kandidata kome je osporavan izbor i u prethodno zvanje (vanrednog profesora). Prigovarače da napišu prigovor i kada nisu u pravu to, za sada, ništa ne "košta" .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.