Dobronameran apel predstavljen u ružnom svetlu 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je istina da nije imao primedbi na Nacrt zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, ali da nije dobro da se „prećutkuju bitne činjenice“ i da se njegov dobronameran apel predstavlja u ružnom svetlu.

Naime, Poverenik je juče apelovao na Vladu, kao predlagača i na narodne poslanike da u postupku usvajanja tog zakona još jednom razmotre opravdanost predloženih rešenja, opredeljujući se za ona kojima se ciljevi mogu postići na što manje invazivan način po privatnost građana i što manje rizičan za njihove podatke.

Na njegov apel reagovalo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštivši da je „neprijatno iznenađeno“ jer je prihvatilo sve primedbe koje je poverenik dao u toku postupka i od njega dobilo dopis da „sa stanovišta nadležnosti poverenika nema primedbi na Nacrt zakona“.

„Ti navodi ministarstva su tačni. Ali ministarstvo prećutkuje najbitniju činjenicu da je za izbor konkretnog rešenja ovlašten predlagač, a ne poverenik. U skladu s tim od više mogućih rešenja predlagač se opredelio za jedno, u vidu sasvim novog sistema upravnika zgrada. To rešenje nije suprotno Ustavu ni Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, pravno je moguće. Stoga poverenik ‘sa stanovišta nadležnosti’ ne može na njega imati formalnih primedbi“, naveo je Šabić u današnjem saopštenju.

On je naveo da ozbiljnu pažnju zaslužuje to da se obrada ogromnog broja ličnih podataka miliona građana poverava sasvim novim, još nepostojećim strukturama, i da može otvoriti niz pitanja u pogledu bezbednosti, odnosno čuvanja tih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari