Dodela duplih stipendija više neće biti moguća: Dva ministarstva usaglasila konkurse za studentske stipendije 1Foto: Lana Stanisavljević

Ministarstvo prosvete i Fond za mlade talente, koji se nalazi u okviru Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, usaglasili su aktivnosti u realizaciji konkursa za stipendiranje studenata koji pohađaju fakultete čiji je osnivač Republika Srbija.

Time bi trebalo da bude izbegnuta dosadašnja praksa da isti studenti budu dobitnici dve vrste stipendija koje se finansiraju iz budžeta, što je po zakonu zabranjeno.

„Usaglašavanjem kalendara aktivnosti sistem za dodelu stipendija značajno je unapređen i učinjen izvesnim za studente“, navela su dva ministarstva u zajedničkom saopštenju.

Prijavljivanje na konkurse Ministarstva prosvete za dodelu tri vrste stipendija za studente traje u periodu od 2. do 31. oktobra.

S druge strane, prijave na konkurs za stipendiranje najboljih studenata – poznatija kao stipendija „Dositeja“ koju dodeljuje Fond za mlade talente, biće raspisana 1. novembra sve do 15. decembra.

Konačne liste stipendista biće objavljene najkasnije do kraja januara, nakon čega će početi isplate.

„S obzirom da Republika Srbija posredstvom više institucija podržava najbolje i najuspešnije studente, kao i da je težnja da obuhvat tom podrškom bude što veći, napominjemo da student ima pravo da se prijavi na više konkursa, ali da, u skladu sa zakonom, može da prima samo jednu stipendiju koja se finansira iz budžeta“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u slučaju da student dobije više različitih stipendija koje se finansiraju iz budžeta države, mora se odlučiti za jednu i ima obavezu da o tome obavesti instituciju od čije stipendije odustaje.

Dva ministarstva će, takođe, upoređivati liste stipendista kako bi se izbegla dupliranja stipendija, što je u skladu sa pozitivnim propisima i preporukama Državne revizorske institucije, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari