Doktor iz DZ Zemun nastavlja štrajk glađu: Sastanak sa direktorkom bez rezultata 1Foto: Iva Hadnađ

Doktor Željko Ranilović, zaposlen u Domu zdravlja Zemun, koji od petka štrajkuje glađu zbog mobinga za koji optužuje v.d. direktorku Doma zdravlja Aleksandru Cvetković, razgovarao je juče sa direktorkom i njenim timom o ovom problemu.

„Bio sam na sastanku sa direktorkom Aleksandrom Cvetković. Bila je prisutna pravnica Snežana Jakanoski, predsednica sindikata Vukica Stanković, član komisije za dodelu specijalizacija, Sandra Stanić. Postavili su mi pitanje kako mogu da mi pomognu, da se ispravi ono što je učinjeno, navodeći da je prilikom bodovanja komisije načinjena greška, pa moj angažman u suzbijanju kovid pandemije nije bodovan. Rekao sam da ono što mi je oduzeto ne može da mi bude vraćeno, a da ću odgovornost pravnice, komisije za dodelu specijalizacija i direktorke zatražiti na sudu, rekao je Ranilović za Danas.

Dodao je da je osim što je ostao bez specijalizacije, nije dobio ni dinara od kovid dodatka, „usvojenog odlukom vlade Republike Srbije marta 2020“.

– Nismo dobili konkretan odgovor da li će i kada kovid dodatak biti isplaćen svim radnicima u crvenoj zoni, a ne samo onima koji su radili u kovid ambulanti u Ulici Cara Dušana. Odlučio sam da nastavim štrajk glađu i pravdu potražim preko nadležnih institucija. Radiću i dalje, dok moj organizam bude izdržao. Najteže mi je zbog moje porodice, trudne supruge, ćerkice od 2,5 godine i mojih roditelja, koji su bolesni, naveo je Ranilović koji je juče nastavio redovan posao u primanju pacijenata.

Ovaj lekar se oglasio na društvenim mrežama i kazao da ga niko iz Doma zdravlja nije posetio da proveri kako je i naveo da od nekih kolega ima prećutnu podršku ali da „svi strahuju za posao zbog strahovlade koju direktorka sprovodi u ustanovi“.

„Sam sam se priključio na infuziju jer u celom ovom hororu u kom se nalazim niko od načelnika i glavnih sestara nije došao da me poseti. Dragana Vuković, glavna sestra čiji se stan nalazi u sklopu Doma zdravlja mogla je u bilo kom trenutku da dođe do mene. A posetile su me kolege iz svih drugih krajeva grada, donosili mi vodu, ćebad. Šta da kažem, ceo sistem je u haosu, nema se kud, ali evo pozdrav za sve one koji mi nisu pomogli“, oglasio se doktor.

Danas je pokušao u Domu zdravlja da dobije izjavu od direktorke Cvetković, ali nam je rečeno da „direktorka ne može da se oglasi dok se ne konsultuje sa Ministarstvom zdravlja“. Načelnik Doma zdravlja takođe je odbio da da izjavu, jer „ne može da govori u ime ustanove“.

Podsetimo, Željko Ranilović tvrdi da je zlostavljanje na radnom mestu počelo još od njegovog zaposlenja 2018. godine i da je od pomenute v.d. direktorke dobijao niz uvreda na ličnoj osnovi.

– Često me je ponižavala komentarima da sam neiskusan lekar iako imam dosta iskustva, kao i da bi trebalo da stičem znanja radom po selima. Često me je slala u ambulante koje su izvan grada, u kojima mi je zatim rečeno da im nije potrebno više lekara, jer su svi na radnom mestu. Htela je izgleda na taj način da me ponizi, objašnjava Ranilović.

On je kao dalje razloge zbog kojih je stupio u štrajk naveo bespravno uzimanje i otvaranje zdravstvenih kartona zaposlenih od strane direktorke.

– Nakon mog odlaska kod psihijatra koji mi je dijagnostikovao pretrpljen stres, direktorka mi je pročitala zdravstveni karton – što je i priznala u snimljenom telefonskom razgovoru. Moj zdravstveni karton imaju pravo da vide samo moj izabrani lekar i sud, ali ona kao moj poslodavac nema. Kako bi došla do mog kartona da, recimo, radim u Maksiju, kaže Ranilović i ističe da je imao maksimalan bodova koji bi mu omogućili specijalizaciju u oblasti interne medicine – ali je sabotiran već četvrti put.

Podrška od pacijenata i kolega

Ispod teksta koji je Danas objavio u petak osvanuo je veliki broj komentara podrške doktoru Raniloviću, kako od bivših pacijenata, tako i od kolega iz struke.

„Suprug mi je bolovao od tumora pluća tri godine, kod mnogih smo lekara bilii mnogi su dolazili. Među njima i dr Željko koji je bio dežuran te noći 8.2.2019. Takvu je terapiju dao mom mužu da je prvi put spavao miran te noći, bez kašlja. NJegove reči utehe i nadu koju je pružao je bila neverovatna. Hvala Vam Željko često Vas se ukućani i ja setimo. Čuvajte se i nađite svoju sreću“, piše jedna čitateljka Danasa.

„Podrška kolegi. Ista situacija u DZ Novi Beograd. Izgleda da je stil strahovlade i mobinga zajednički obrazac v.d. direktora u zdravstvu. Probudimo se složni, možda jos nije kasno.”, navodi se u drugom komentaru ispod teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari