Doktorati u prozi 1Foto: Imre Sabo

Predstavljanje knjige „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“ u izdanju Centra za promociju nauke održano je danas u EU Info centru.

Ova neobična zbirka eseja koji prosečnom čitaocu približavaju doktorske disertacije nekih od naših istaknutih stručnjaka osvetljava položaj nauke, istraživača i potcenjenost doktorata kao forme. Na promociji su govorili urednici i autori knjige Nikola Zdravković, pomoćnik urednika časopisa Elementi, i Ivan Umeljić, urednik izdanja Centra za promociju nauke.

Bogato opremljeni i ilustrovani Doktorati u prozi su nesvakidašnji eksperiment koji menja oblik naučne komunikacije i daje značajan doprinos za javno razumevanje nekih aktuelnih naučnih otkrića.
Sami autori naglašavaju da je, pri začetku ovog projekta, njihova osnovna vodilja u izboru doktorata koje će obraditi bio – javni interes.

Nikola Zdravković objašnjava da je on, kao naučni novinar, u izboru radova mogao da se vodi jedino sopstvenim iskustvom a to je procena onoga šta bi čitaoce moglo da interesuje.

– Ovi radovi obrađuju teme koje mi vidimo kao društveno značajne i zanimljive. Svi doktorati su zaista sjajni po svojim istraživanjima, metodama i saradnji sa drugim kolegama. Mislili smo da treba da im damo priliku da javnosti približe kako izgleda rad na izradi doktorata a uz to i da na jedan pitak i razumljiv način predstave otkrića do kojih su došli – naglasio je Zdravković.
Ivan Umeljić rekao je da je ideja iz koje je nastala ova knjiga ukazivanje pažnje naučnicima da se na drugačiji, razumljiviji način obraćaju javnosti, ali i apel javnosti i novinarima da više pažnje posvete naučnim temama.

– Hteli smo da isprovociramo javnost, da pozovemo na dijalog i naučnike i novinare. Kaže se da je prosečan broj čitalaca jednog doktorata – samo 1,6, uključujući i autora. S tim na umu, ova knjiga traga za odgovorom na pitanje: za koga se piše doktorat – objasnio je Umeljić.
Među izabranih 11 doktorata nalaze se istraživanje društvenih mreža metodama fizike kompleksnih sistema, studija genetičke osnove Parkinsonove bolesti u Srbiji, kao i druge teme iz oblasti javnih finansija, razvojne psihologije, etike, kompjuterske dijagnostike, prehrambene tehnologije, energetike, pravne istorije, urbanizma i tipografije.

Svaki od autora ovih istraživanja je posebno za knjigu „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“ napisao kratak komentar ili anegdotu inspirisanu sopstvenim iskustvom pisanja doktorske disertacije.
Knjigu je umetnički opremila Milena Savić, art direktorka časopisa Elementi. Ilustracije su delo 11 ilustratora iz pet zemalja, čime je svaki od eseja i doktorata dobio sopstveni vizuelni izraz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari