Doprinos sprečavanju seksualnog nasilja nad decom 1Foto: Zoran Petrović

Autobiografija švedskog atletičara Patrika Šjeberga „Ono što niste videli“ na srpskom jeziku predstavljena je u rezidenciji ambasadora Švedske u Srbiji, Jana Lundina.

Bivši atletičar i svetski prvak u skoku uvis u knjizi govori o seksualnom zlostavljanju koje je kao dete doživeo od svog trenera.

– Na ovaj način skrećemo pažnju na važnost zaštite dece od svake vrste nasilja i zlostavljanja. Tema je veoma teška, ali i izuzetno značajna i Švedska snažno podržava ostvarivanje tzv. „nulte tolerancije“ prema seksualnom nasilju nad decom“, rekao je ambasador Lundin.

Povodom predstavljanja ove autobiografije, čiji je izdavač Incest trauma centar – Beograd, promociji su prisustvovale gošće iz Švedske koje su 2011. pokrenule fondaciju „Change attitude“ (Promeni stav), Ula Lemberg i Joana Lindkvist. Tokom promocije prikazan je i film „Dear Kid“ (Drago dete) koji govori o dilemi koju većina odraslih ima i koja ih sprečava da deluju – šta treba učiniti u slučaju sumnje, kao i o potrebi da se šire informacije i podigne svest o postojanju seksualnog nasilja nad decom.

– U 23-godišnjoj praksi Incest trauma centra – Beograd naučile smo od dece koja su preživela seksualno nasilje da je neophodno da znaju šta su lične granice, dobre i loše tajne, dobri i loši dodiri, da njihovo telo pripada samo njima, da imaju pravo da kažu NE, da uvek veruju svom „unutrašnjem glasiću“ kada kaže da nešto nije u redu, da veruju svojim osećanjima. Treba da nauče kome da kažu i kako da potraže pomoć i da ne odustaju dok se nešto ne promeni. Kada ova znanja nemaju unapred, deca su laka meta za počinioce. Knjiga Patrika Šjeberga doprinosi sprečavanju seksualnog nasilja nad decom, rekla je Dušica Popadić iz Incest trauma centra – Beograd.

Krivične prijave protiv 24 muškarca zbog silovanja dece

Subotica – U prethodnih sedam godina i osam meseci uhapšeno je 155 osoba u akciji „Armagedon“, usmerenoj na otkrivanje krivičnih dela vezanih za seksualnu zloupotrebu maloletnih lica na internetu u pornografske svrhe, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, koji je u Subotici učestvovao na konferenciji Fondacije „Tijane Jurić“. Kada je reč o krivičnom delu obljuba sa detetom policija je tokom osam meseci ove godine podnela krivične prijave protiv 24 muškarca, rekao je Stefanović. Prema njegovim rečima, u prvih osam meseci ove godine, u okviru vršnjačkog nasilja, registrovana su 503 krivična dela, saopštio je MUP. Ministar je ukazao i na podatak da je u prvih sedam meseci ove godine prijavljen nestanak 674 maloletnika, od kojih je policija pronašla 640, dok se za 34 još traga.

FoNet 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari