Dr Željko Bacotić, protiv koga je policija podnela prijavu zbog učešća u blokadama saobraćajnica u Užicu, nada se oslobađajućoj presudi 1Željko Bacotić: Foto Nenad Kovačević

U postupku protiv dr Željka Bacotića, predsednika Gradskog odbora DS u Užicu, a po prekršajnoj prijavi policije zbog njegovog učešća u blokadama saobraćajnica prošle godine, on i njegov advokat su se danas dogovorili sa postupajućim sudijom da sudu dostave pisanu odbranu.

Mirko Filipović, Bacotićev advokat, kazao je za Danas da je to u skladu sa zakonom i da predstavlja uobičajenu sudsku praksu.

„Očekujem da će Željko Bacotić biti oslobođen odgovornosti, jer nije učinio nikakav prekršaj, pa ni ovaj koji mu se stavlja na teret“, kazao je za Danas Filipović.

On je dodao da očekuje da sud sasluša policajce koji su podneli prekršajni nalog protiv Bacotića, zbog navodnog ometanja saobraćaja, a koji su salušavani ranije, tokom identičnih predmeta.

I Bacotić, ugledni užički lekar, kome su policajci, u ranim jutarnjim časovima 4. decembra prošle godine, pre početka blokade, dolazili u njegov prodični stan, upozorili ga da ne ide na protest i preneli mu poruku „odozgo iz Beograda da se okane opozicionih aktivnosti i blokada“, kazao je za Danas, da se nada oslobađajućoj presudi.

„Nije u pitanju saobraćajni prekršaj, već protest na šta imamo pravo po Ustavu Srbije i nadam se da će sud to uvažiti. Ja i ostali građani smo iskoristili to pravo, zahtevajući da se kompaniji Rio Tinto zabrane sve aktivnosti u vezi sa istraživanjem i eksploatacijom litijuma u Srbiji“, rekao je za Danas Bacotić.

On je istakao da njega i ostale učesnike blokada niko od policajaca, koji su podnosili prijave, nije legitimisao.

Inače, Prekršajnom sudu u Užicu, policija je, prema podacima tog suda, podnela 72 naloga protiv učesnika protesta iz Užica, Čajetine i Bajine Bašte.

Za sada, taj sud nije osudio nijednog učesnika blokada, smatrajući da Ustav Srbije garantuje građanima pravo na mirne proteste.

U obrazloženjima dosadašnjih oslobađajućih presuda sudije Slobodana Marinkovića, koji postupa i u postupku protiv Bacotića, navedeno je da je „članom 54. Ustava Srbije propisano da je mirno okupljanje građana slobodno, a da se sloboda okupljanja može zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije“.

„Naknadno izdavanje policijskog prekršajnog naloga za saobraćajni prekršaj, u momentu mirnog javnog okupljanja građana“, smatra sudija Marinković, koji je i predsednik užičkog Prekršajnog suda, „moglo je dovesti do povrede slobode okrivljenog na javno okupljanje zajemčene Ustavom“.

Advokat Mirko Filipović, protiv koga se, takođe, vodio postupak za učešće u istm blokadama, kazao je da zastupa više od 20 građana koji su učestvovali u tim ekološkom protestima, a da je protiv nekih od njih policija podnela dve ili tri prijave.

Dr Željko Bacotić, protiv koga je policija podnela prijavu zbog učešća u blokadama saobraćajnica u Užicu, nada se oslobađajućoj presudi 2
Mirko Filipović/Foto: Nenad Kovačević

„Sve dosadašnje presude Prekršajnog suda u Užicu su oslobađajuće, jer su ljudi koristili svoje ustavno pravo na mirni protest“, kazao je za Danas Filipović i dodao da su i policajci koji su ranije saslušavani kao svedoci, a koji su podnosili prijave, svedočili o tome da su blokade bile ekološki protest, kojim su građani tražili da se kompaniji Rio Tinto zabrane sve akivnosti u Srbiji.

Stanje u drugim gradovima

„Koliko mi je poznato, nigde u Srbiji nisu izrečene osuđujuće presude. Postupci su ili obustavljani ili su sudovi donosili oslobađajuće presude“, kazao je za Danas advokat Filipović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari