Dragana Rakić: Slobodni mediji u Srbiji su ugroženi 1foto FoNet Aleksandar Barda

Već godinama svakoga dana posmatramo potpunu satanizaciju i ignorisanje opozicije od strane tabloida i televizija kojima upravlja režim Aleksandra Vučića, a trenutni talas organizovanih napada na Dragana Đilasa samo je još jedan u nizu dokaza da su u Srbiji slobodni mediji retki i samim tim ugroženi i da ne postoje uslovi za fer i poštene izbore – ocenjuje za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke.

Našu sagovornicu smo pitali da prokomentariše današnje naslovnice tabloida koje satanizuju Đilasa zbog njegovog odlaska u Ameriku, ali i reakciju Ane Brnabić na Tviteru, na naslovnu stranu Danasa.

– Deset godina iznošenja potpunih laži o opozicionim liderima i deset godina neizveštavanja o aktivnostima opozicionih partija moralo je da ostavi traga i potpuno je jasno da građani u Srbiji danas nisu dovoljno dobro informisani – ne samo da većina građana ne zna skoro ništa o aferama poput Jovanjice, Telekoma ili Krušika, nego duboko veruje da ne postoji alternativa sadašnjem režimu na vlasti jer iz medija nije imala prilike da čuje bilo šta pozitivno ćo opoziciji – ukazuje Rakić.

Ona dodaje da organizovana hajka na opozicione lidere i građane koji se usude da kritikuju mafijaški režim, nažalost, nije ništa novo.

– Ta pojava, koja je svojstvena nedemorkatskim režimima pogubnim po državu kojom upravljaju, u Srbiji traje već godinama. Brutalna propaganda režima, nezamisliva u uređenim društvima je najzanačajniji instrument kojim se Vučić održava na vlasti. Takva propaganda je glavni razlog zbog kog ne postoji mogućnost slobodnog izbora, jer gražani odluku za koga će glasati donose na osnovu informacija koje plasiraju mediji pod strogom kontrolom režima – ističe Rakić.

Prema njenim rečima, u takvim okolnostima, kada je veliki broj građana obmanut propagandom zbog čega je Vučić spokojan, može se razumeti ogroman strah koji na ovaj način emituju u medijima kada neko iz opozicije priča sa stranim diplomatama.

– Zapad je godinama žmurio na sva nepočinstva ove vlasti. Činjenica je da se odnos zapada prema Vučiću menja. To nam govori i izostanak poziva za Samit o demokratiji, što je još jedna sramota za našu državu koju nam priređuje mafijaški režim. Vučić, pored svih strahova koje ima, najviše se plaši gubljenja epiteta faktora stabilnosti zbog kog zapad do skoro nije jasno ukazivao na diktatorski karakter režima. Vučićev strah zbog promene odnosa zapada prema njegovoj vladavini je pravi razlog najnovije hajke, u to sam uverena – zaključuje Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari