Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 1

Danasovi sagovornici komentarisali su karikature sa još aktuelnog kalendara za ovu godinu koje su dobile najviše glasova na Instagramu, ali i najavili kakvi nas crteži očekuju u Koraksovom kalendaru za 2021. godinu.

Druženje preko interneta pod nazivom “Corax: retrospektiva 2020.” započelo je komentarisanjem karikature “Senka” koja je osvojila najviše glasova čitalaca.

Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 2
Foto: Printscreen

Moderatorka događaja i novinarka Danasa Aleksandra Popović, goste je upitala kakve su to senke koje su pratile predsednika Vučića tokom ove godine?

powered by Sounder

Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista Danas, napomenuo je da su predsednika možda pratile “Senke nad Balkanom”, pošto su glumca Dragana Bjelogrlića nedavno poslanici SNS prozivali u Skupštini.

“Mada, ova karikatura je promašaj jer aludira da predsednik navija za Partizan, a on zapravo navija za Zvezdu. Možda se misli na to da će predsednik da završi u zatvoru, ali nekako se čini da se više traži da u zatvoru završe neki drugi ljudi, a ne predsednik. I kad smo svi bili u zatvoru tokom marta predsednik nije, tako da vizija autora i nije bila potpuno tačna”, rekao je Petrović.

Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 3

Kolumnista Danasa i koautor Koraksovog kalendara Vladimir Jokić izjavio je da se nada da će jednom i nas sunce da obasja, a ne samo predsednika Vučića.

Kako je Jokić na početku razgovora imao tehničkih problema pa su ga učesnici isprekidano čuli, Draža se našalio i posavetovao ga da pokuša da ne pominje predsednika, jer mu se možda zbog toga internet konekcija prekida.

Sledeća karikatura na koju je moderatorka Popović podsetila bila je karikatura sa nazivom “Vulkan”.

Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 4
Foto: Printscreen

Jokić je prokomentarisao da ovaj “zatvarač” vulkan zatvara drugim pomoćnim sredstvima poput skandala u Skupštini ili grdnjom naših umetnika.

Petrović je rekao da je ovo je retka prilika u kojoj mi vidimo predsednika da nešto zatvara, on obično otvara. Kako kaže, poruka ove karikature je na porastu besa i nezadovoljstva koju će predsednik morati da amortizuje.

Karikatura za mart 2020. godine nosi naziv “Kokoške”.

Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 5
Foto: Printscreen

Dragoljub Petrović Draža je naglasio da je ovo vizionarska kariktura, jer jedna od kokošaka ima orden, pa je Koraks predvideo predsednikovu dodelu ordenja, između ostalih i pripadnicima Kriznog štaba.

“Ako je ovo krizni štab i neko iz njega sa ordenom, zaključujemo da Vučić uz pomoć Kriznog štaba privlači ljude ka biračkoj kutiji. To može da znači ono što se dešavalo nama tokom izbora, da je Krizni štab zataškavao brojeve obolelih od kovida da bi se izbori održali”.

Karikatura za avgust 2020. godine nosi naziv “Sagovornik”.

Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 6
Foto: Printscreen

Zato je novinarka Danasa Aleksandra Popović goste upitala da li je Vučić najbolji sagovornik sam sebi?

Draža je prokomentarisao da predsednik voli da priča sam sa sobom, ali voli i sa novinarima koji pričaju ono što im on kaže da ga pitaju.

“Tako imamo jedan stalni unutrašnji dijalog između predednika samog i predsednika i njegovih postavljača pitanja, za koje zna šta će da ga pitaju”.

Naziv “Mafija” nosi karikatura iz juna 2020. godine.

Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 7
Foto: Printscreen

Prema Dražinom mišljenju, ova karikatura je takođe proročka, zbog nikad jače najave rata mafiji predsednika Srbije preko njegovog instagram naloga, kao i njegovog obračuna sa građanima koji svoje nezadovoljstvo iskazuju upravo preko društvenih mreža.

“Ti građani na mrežama su zapravo najbezopasniji, ali i njih je ova vlast predstavila kao opasne jer vređaju predsednika. Zaista, niko nikome na društvenim mrežama ne treba da preti ubistvom, ali takođe postoji ta predsednikova opsesija da debatuje sa tviterašima ili korisnicima Instagrama”.

Jedna od karikatura koja je prikupila dosta glasova na instagram nalogu Danasa jeste karikatura iz januara 2020. godine pod nazivom “Kontejner”.

Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 8
Foto: Printscreen

Kako kaže Draža, ako je dobro shvatio Koraksa, na crtežu se nalazi drekavac koji se dere i prodaje novine koje kao da su upravo izašle iz kontejnera.

“Ovog drekavca predsednik je u više navrata branio govoreći da ga na mnoge medije ne zovu jer podržava njega. Mi treba da se sažalimo na kolegu iz kontejnera i da ga sledeći put pozovemo na ovu našu raspravu. Treba da se solidarišemo sa kolegom koga nema”, rekao je Draža.

Popović je podsetila na najavu gradskih vlasti o postavljanju novih kontejnera za reciklažu, pa da će oni možda omogućiti neki novi sadržaj.

Draža je prokomentarisao da od ovih ponuđenih novina ne bi moglo da nastane ništa, dok je Jokićevo stanovište bilo da je: “Kontejner isuviše čist za sve ovo što je istaknuto, zato je kontejner za reciklažu neophodan”.

Novi kalendar za 2021. godinu najavljen je karikaturom dvoglavog orla jer kalendar upravo nosi naziv “Godina orlova”.

Draža Petrović: Većina Koraksovih karikatura je proročka (VIDEO, PODKAST) 9
Foto: Printscreen

Draža je primetio da se orao ofucao, ali srećom ima stručnjake koji će da ga povrate što je zapravo simbolika ove godine.

“Ako se sećate u kanjonu Uvca su neki orlovi uginuli jer su predstavnici medija bliskih vasti upravo preko ovog kanjona leteli helikopterom, izgleda da će se to nastaviti I u 2021.”, zaključio Draža.

Vladimir Jokić objasnio je da su se on i Koraks pitali da li da se usmere prema pandemiji.

“Koraks je znao da ćemo svi biti vakcinisani, da će nam biti lepo i sve u redu, pa je odlučio da ne tretiramo mnogo koronu nego pređemo na novo doba, odnosno godinu orlova”.

Kako je objasnio Jokić, svi oni karikaturisti, humoristi mogu da “kefću iz ćoška“ i da slikaju sve gluposti koje vast pravi, ali time ne rešavaju ništa.

I Koraks i on već decenijama crtaju stvarnost na način koji će jedne da uveseli, a vlast da zabrine, međutim ništa nisu učinili. To kaže, mogu mladi.

“Vi mladi treba da dignete glas i sebi obezbedite bolju i dostojanstveniju budućnost nego što je sada imate”.

Gde i kako možete da kupite novi kalendar možete pročitati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari