Drugo polugodište u Vojvodini počinje štrajkom 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Nezavisni sidnikat prosvetnih radnika Vojvodine najavio je štrajk na početku drugog polugodišta a razlog je solidarisanje sa kolegama u Senti koji su diskriminisani i samo njima nije isplaćen dug za „putni trošak“.

Kako navode, u svim ustanovama na teritoriji Vojvodine u kojima NSPRV ima članstvo, u ponedeljak 17. januara biće sproveden štrajk upozorenja.

U najavi štrajka se navodi da je nakon reakcije NSPRV u opštini Senta i ukazivanja na nezakonito ponašanje tamošnjih vlasti jer zaposlenima nisu isplaćivali putne troškove, lokalna vlast donela odluku da te troškove isplaćuje svima (ne samo u obrazovanju) osim članovima NSPRV koji su posle maratonskih pregovora rešili da pravdu potraže na sudu.

„Iako je dosadašnjim isplatama jasno priznala odgovornost za trenutno stanje, od naših kolege zahtevaju da sami plate sudske troškove, pa će tada i oni ispuniti svoju obavezu. Kažu da su im skupi sudski troškovi i da im neće ostati novca za druge potrebe, ali ne kažu koliko novca su budžetu uštedeli jer godinama nisu plaćali ono što po zakonu moraju, ali i gde je taj novac godinama završavao“, upozorava Duštan Kokot, predsednik Izvršnog odbora NSPRV.

On podseća da lokalne vlasti u Senti znaju da će ih oduglovačenje samo dodatno koštati, odnosno da će pokušaj „disciplinovanja“ sindikalnih članova koštati budžet dodatne milione dinara.

„U demokratskim zemljama vlasti koje nepotrebno rasipaju javni novac ne bi dugo trajale. Sigurni smo da će im građani Sente sve ovo zapamtiti. Ukoliko štrajk upozorenja ne bude dao rezultate, naš sindikat će na svojim organima doneti odluke o daljoj radikalizaciji štrajka i protesta. Lokalna vlast u Senti, ali i u celoj Srbiji treba da zna da Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine nikada neće pregovarati o poštovanju zakona i nikada od poštovanja zakona neće odustati“, poručuje Kokot.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.