Društvo sudija osudilo Matićevu izjavu o suđenju za ubistvo Ćuruvije 1Foto: FI/Jason Morrison

Društvo sudija Srbije kritikovalo je danas komentar koji je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izneo povodom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i istaklo da je svojom izjavom povredio pretpostavku nevinosti, koja je garantovana Ustavom, i protivpravno uticao na sud.

Izjavom koja je data u toku sudskog postupka, koji nije pravnosnažno okončan, povređuje se pretpostavka nevinosti koja je garantovana Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama i protivpravno utiče na sud, suprotno Zakonu o uređenju sudova, navodi se u saopštenju Društva sudija.

Tim zakonom je, kako se ističe, zabranjeno korišćenje javnog položaja, sredstava javnog obaveštavanja i bilo koje javno istupanje kojim se neprimereno utiče na tok i ishod sudskog postupka.

Dužnost suda da postupak sprovede sa što manje odugovlačenja ne znači i dužnost određivanja pritvora, jer pritvor nije kazna, i budući da zadire u slobodu garantovanu svakome, izriče se samo izuzetno, radi obezbeđenja prisustva okrivljenog u postupku, ukazuje Društvo sudija.

Društvo sudija poziva Visoki savet sudstva da reaguje u vezi sa ovakvim ponašanjem, a novinare da javnost izveštavaju u skladu sa Ustavom, zakonima i opšteprihvaćenim međunarodnim pravnim standardima, tako da budu zadovoljeni i sloboda medija i pretpostavka nevinosti i nezavisnost sudstva.

Matić je, podseća se u saopštenju, izjavio da „sudsko veće ili ne želi da vodi ovaj postupak, ili je primorano da donese unapred zacrtanu oslobađajuću odluku“, i „donosi nezamislivu odluku da optužene pusti na kućni pritvor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.