Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uputilo apel da se spasu prepelice 1

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je 8. avgusta u okolini Titela otkrilo slučaj nezakonitog lova uz korišćenje elektronskih vabilica. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je u nezakonitom lovu zatekla četiri osobe.

Na licu mesta su pronađene dve elektronske vabilice i nezakonito ulovljena divljač, nakon čega su u policijskoj stanici uzete izjave i o slučaju obavešteno tužilaštvo. Slučaj iz okoline Titela nije usamljen,kako navode u ovovm društvu, procene su da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi oko 800 elektronskih vabilica.

Usled ovakvog vida nelegalnog lova u Srbiji svake godine strada više od 50.000 prepelica.

-Prepelica je ptica selica koja se tokom avgusta i septembra seli za Afriku. Tokom ova dva meseca u Srbiji traje lovna sezona na ovu najmanju vrstu divlje koke koja nastanjuje Srbiju. Upozoravamo da se prepelice masovno krivolove uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica i zato pozivamo građane i građanke da takve slučajeve prijave – kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Кorišćenje elektronskih vabilica na području Republike Srbije zabranjeno je Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, i nizom međunarodnih ugovora.

Prema domaćem Кrivičnom zakoniku korišćenje tih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 3 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari