Država odgovorna za ćutanje o epidemiji hepatitisa C 1

Propusti zdravstvenih radnika i nadležnih državnih organa u slučaju epidemije hepatitisa C na klinici u Nišu svakako postoje, i moraju se ispitati, a pacijentima ostaje pravo na tužbu protiv odgovornih ukoliko su se zarazili jer nisu upozoreni na rizike, ocenjuju sagovornici Danasa.

Oni ovako komentarišu epidemiju ove bolesti na Odeljenju za hemodijalizu Klinike za nefrologiju u Nišu, koja je proglašena još 27. juna, a saopštena javnosti „sa zakašnjenjem“ od četiri meseca. Informacija je objavljena tek nakon što su mediji zatražili informaciju od KC Niš, pošto su je već dobili iz nezvaničnih izvora.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Danas da o ovom konkretnom slučaju zna samo ono što je objavljeno u medijima i nije razgovarao sa kolegama iz Niša, ali da treba naglasiti da se ova vrsta hepatitisa (HCV) prenosi prevashodno kroz kožu, preko zagađenih igala i instrumenata, ali i izlaganjem hemodijalizi, i u najuglednijim ustanovama postoji rizik da se bolesnik kome su otkazali bubrezi zarazi HCV-om.

– U konkretnom slučaju, međutim, prilično je jasno da je zakazao bar jedan zdravstveni radnik (lekar ili medicinska sestra), jer epidemija sa 25 zaraženih bubrežnih bolesnika, lečenih u istoj prostoriji, teško može da se objasni na drugi način. S obzirom na put prenosa HCV, nije bilo neophodno obaveštavati širu javnost, ali je bilo ključno alarmirati stručnjake i preduzimati potrebne mere, naglasio je profesor Radovanović.

Iako nadležni uveravaju da nema novih slučajeva zaraze, te da je situacija pod kontrolom, epidemiolog podseća da inkubacija za HCV obično traje 6-9 nedelja, ali može da se „razvuče“ i na šest meseci tako da nije isključeno da se javi još neki novooboleli (naravno, to zavisi od vremena i obuhvata primenjenih protivepidemijskih mera).

Advokat LJubiša Živadinović, stručnjak za medicinsko pravo, objašnjava da je zakonska procedura u ovakvim situacijama jasna – država je obavezna da obavesti javnost o pojavi epidemije, nadležni organi moraju da izvrše nadzor, odnosno kontrolu rada, a to je sve definisano pravilnikom o bolničkim infekcijama.

– Institut za javno zdravlje prikuplja podatke i šalje ih Ministarstvu zdravlja, oni preko inspekcijskih organa naređuju da se izvrši kontrola i onda se daje saopštenje za javnost. Očigledno da je u tom lancu izveštavanja neko zatajio, i zato informacija nije bila dostupna. Propisima je regulisano da zarazna bolest mora odmah da se prijavi, onda se vrši provera da li je to epidemija ili samo pojedinačan slučaj. Ako je epidemija, u roku od 24 sata moraju da se preduzmu mere i podnese prijava o zaraznoj bolesti – objasnio je Živadinović za naš list.

Da nijedna javna institucija ne sme sakrivati informacije od građana, pogotovu kada se radi o zdravlju, naglašava za Danas i advokat Boško Ristić.

– Moguće je da je u ovom slučaju povređeno ustavno pravo građana na obaveštenost, kao i pravo na zaštitu života i zdravlja, ukoliko su oni u ovom slučaju bili ugroženi. Svaki pacijent, takođe, ima pravo izbora u lečenju, kojem mora da prethodi saopštavanje pravih informacija, kako bi mogao da donese odluku – rekao je Ristić, naglašavajući da govori načelno, pošto nema sve informacije o slučaju.

On kaže da je sada neophodno utvrditi uzrok zaraze, kada su uočeni prvi slučajevi a kada proglašena epidemija, da li je svaki pacijent upozoren na mogućnost infekcije…

– Odgovori na ova pitanja takođe mogu dovesti do traženja odgovornosti nadležnih, kaže Ristić, koji je inače bio i predsednik Upravnog odbora KC-a.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, održanoj u ponedeljak, čelnici KC Niš kazali su da javnost nije obaveštena o epidemiji jer se „ovaj virus prenosi putem krvi, a ne kapljično, kao što se prenosi grip“, pa nije potrebno oblepiti zdravstvenu ustanovu takvim upozorenjem i obaveštavati javnost kao kod gripa. Oni su kazali da je do sada obolelo 25 od ukupno 270 pacijenata.

Lončar: „U toku je ispitivanje, nema ugroženih“

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da niko od 25 pacijenata koji su u Nišu na Nefrološkom odeljenju dobili hepatitis C, nije ugrožen, niti ima novih slučajeva i da su preduzete sve potrebne mere.

„U toku je ispitivanje da utvrdimo šta je bilo“, rekao je Lončar novinarima u Kliničkom centru Srbije i dodao da su ispitani zaposleni i da niko od njih nema hepatitis C, kao i da su provereni i zamenjeni aparati. On je kazao da na odeljenju Nefrologije ima oko 270 pacijenata, a da je po standardima dozvoljeno da 10 odsto ima hepatitis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari