Država zna ali ćuti o neonacističkom koncertu? 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Nadležni državni organi u Srbiji još uvek nisu reagovali na informaciju da neonacisti planiraju da danas u Beogradu održe koncert kome će prisustvovati nekoliko stotina ekstremista.

Na pisanje Danasa da organizacija Klub 28 namerava da organizuje koncert tri muzičke grupe u znak sećanja na Jana Stjuarta Donaldsona, vođu međunarodne neonacističke skinhed mreže Krv i čast, poginulog u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, nije reagovao niko iz MUP-a i drugih nadležnih institucija, dok je direktor Bezbedonosne informativne agencije našem listu izjavio „da ne može da pomogne“ po tom pitanju.

S obzirom da je Savez komunističke omladine Jugoslavije obelodanio svoje saznanje da će ekstremistički koncert navodno biti održan u prostorijama na poslednjem spratu zgrade BIGZ-a kontaktirali smo tu instituciju.

U službi koja se bavi iznajmljivanjem prostora u toj zgradi nam je rečeno da je tvrdnja o održavanju neonacističkog muzičkog događaja u BIGZ-u „dezinformacija“, ali istovremeno službenica sa kojom smo razgovarali nije htela da saopšti podatak ko je zakupac prostora na poslednjem spratu kako bismo mogli da ga kontaktiramo.

Rečeno nam je samo da BIGZ ne iznajmljuje svoje prostorije na jedan dan, da u toj zgradi ne može da se održi bilo kakav skup koji okuplja više od pet ljudi i da se u prostoru nalaze umetnički ateljei i studiji.

Naglašeno nam je da se u zgradi već duže vreme ne organizuju koncerti i da je klub koji je postojao na poslednjem spratu zatvoren već deset godina.

Ipak, nije nam rečeno kakvi se sadržaji sada odvijaju u tom prostoru i ko ga koristi.

Interesantno je da BIGZ nije zvanično demantovao pisanje o neonacističkom koncertu u toj zgradi već smo te informacije dobili od službe za iznajmljivanje prostora te firme nakon što smo ih kontaktirali.

Inače, o planovima za održavanje neonacističkog koncerta u Beogradu u organizaciji Kluba 28 se pisalo i pre dve godine.

Ako je verovati tvrdnjama pripadnika „nacional-revolucionarnog pokreta“, kako sebe nazivaju pristalice mreže Krv i čast u Srbiji koncert je tada održan u neimenovanom klubu.

Navodno se pojavila i policija, za trenutak prekinula svirku i legitimisala neke prisutne na njemu.

Nakon što se policija povukla, koncert je nastavljen.

Pristalice organizacije Krv i čast inače svoje koncerte organizuju na tajnim lokacijama. U slučaju da adresa održavanja koncerta bude „provaljena“ prelazi se na „rezervnu varijantu“.

Dobro upućeni tvrde da neonacisti imaju mogućnost da organizuju svoje skupove u par klubova i pabova u Beogradu.

Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Vojvodine kaže za Danas da nadležni u državi daleko bolje od medija i javnosti znaju da li se planira održavanje ekstremističkih skupova.

– Tako je i ovog puta. Međutim, ne treba da čudi što nadležni ćute. Naime, razlog je u tome što postoje veoma male razlike između podmlatka predstavnika režima i brojnih desničarskih organizacija. Očito je da ih režim ne posmatra kao sebi suprotstavljene formacije – ističe Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari