Državna funkcija za obračun sa kritičarima 1

„Šta god da mu je namera, skandalozno je što političar Janković sve češće obesmišljava i zloupotrebljava funkciju zaštitnika građana.“

Ova rečenica bi mogla da se posmatra kao legitimno sredstvo političke borbe da je izgovorena tokom partijskog skupa ili u političkoj emisiji – ali nije. Ovaj citat izvučen je iz nedavno objavljenog saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova ispod kojeg je stajao potpis državne sekretarke Jane Ljubičić.

Povod za saopštenje bila je odluka zaštitnika građana da pokrene postupak kontrole policije iz Novog Pazara koja je odbila da izvrši sudsku odluku i sruši nelegalno izgrađen objekat poslanika Narodne skupštine Muamera Zukorlića. Time je nastavljena praksa da se zvanična saopštenja MUP-a koriste kao sredstvo obračuna sa onima koji javno iznesu kritike ministarstva ili čoveka na njegovom čelu – Nebojše Stefanovića.

Jedan od deklarativnih ciljeva rada Biroa za saradnju s medijima MUP-a Srbije, pored informisanja javnosti, jeste i „kreiranje i promovisanje dobre slike pripadnika policije i Ministarstva u javnosti“. Iako je sistematizacijom MUP-a Biro preimenovan u Odeljenje za medije i komunikacije, sa praksom da se kreiranje dobre slike policije stvara kroz oštre odgovore kritičarima nije se prestalo.

Pomenuti slučaj u kojem je sekretarka LJubičić saopštenjem reagovala na odluku ombudsmana, nije prvi tog tipa. Ona je u avgustu ove godine takođe povodom reakcije Jankovića, ovoga puta na nameru ministra Stefanovića da tuži nedeljnik NIN, odgovorila u zvaničnom saopštenju.

„Očigledno je da zaštitnik građana Saša Janković, na najgori način i suprotno Ustavu i zakonima Republike Srbije, osporava ljudsko i zagarantovano pravo ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da zatraži pravdu na sudu, zbog grubih laži i neistina koje su iznete u nedeljniku NIN“, navodi se između ostalog u saopštenju MUP-a.

– To nije fer, ali je donekle i razumljivo, pošto su zvanična saopštenja bila na isti način korišćena i tokom mandata prethodnih ministara unutrašnjih poslova – kaže za Danas Mile Lazarević, šef službe za informisanje Sindikata srpske policije. On dodaje da 99 odsto policajaca ni ne čita pomenuta saopštenja pošto, kako navodi, u njima nema ništa da se pročita.

Pored Jane Ljubičić, ime još jedne države sekretarke MUP-a se često nalazi ispod saopštenja u kojima se oštro odgovora „protivnicima“. Biljana Popović Ivković je od dolaska ministra Stefanovića vodila MUP-ov Biro za komunikaciju, da bi u septembru ove godine prešla na poziciju državne sekretarke.

„Sramna je činjenica da umetnik poput vas iznosi gnusnu laž da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije želelo da ustupi samo jednu policijsku uniformu za snimanje serije ‘Selo gori, a baba se češlja’. Sramno je i što takvu odluku uopšte dovodite u vezu sa političkom podobnošću ili nepodobnošću. Gospodine Bajiću, da li znate na kojim su sve teškim zadacima angažovani policijski službenici i sa kojim se bezbednosnim izazovima suočavaju? Treba li da vas podsetim da su pripadnici policije čekali deset godina da dobiju nove uniforme i one ne mogu biti državni resurs koji služi za iznajmljivanje“, deo je saopštenja upućenom reditelju Radošu Bajiću.

Biljana Popović Ivković je u martu ove godine otišla korak dalje od saopštenja, kada je na konferenciji za medije ušla u verbalni duel sa tadašnjim predsednikom Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilom Vidojevićem zbog njegove namere da najavi protest.

Stojanović Gajić: Unaprediti komunikaciju

Prema rečima Sonje Stojanović Gajić, direktorke Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), MUP Srbije je popravio komunikaciju prema građanima o rezultatima svog rada, ali je ostao zatvoren za razgovor o načinu upravljanja policijom.

– Današnja situacija je takva da na sajtu MUP-a možemo pročitati o hapšenjima, pojedinačnim postupanjima, a nedovoljno malo sadržaja o sistemskim reformama koje su u toku ili kako da građani ostvare svoja prava u kontaktu sa policijom, a da nije u pitanju dobijanje dokumenata. Posebno je zabrinjavajuće što informacije o reformama nisu dostupne ni zaposlenima u MUP-u, pa to doprinosi širenju poluinformacija i nesigurnosti među zaposlenima i produbljuje nerazumevanje sa sindikatima – navodi Stojanović Gajić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.