„Očekivali smo da će posle perioda od 19 godina konfrontacije između ove dve partije u Beloj Palanci, biti težak početak lokalne vlasti u kojoj većinu čine odbornici DS-a i SPS-a. Iskreno mogu reći da smo za relativno kratko vreme prevazišli sve te nesporazume i nesuglasice, da funkcionišemo kao jedan dobar tim. Nema nesporazuma i poštuje se dogovor koji smo postigli prilikom potpisivanja koalicije. Sednice opštinske skupštine su sada bolje pripremljene. Imamo jednu stabilnu većinu, dogovaramo se oko svega’’, kaže za Danas predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković.


Ocenjujući minuli dvoipomesečni period funkcionisanja opštinske vlasti i koalicije između DS-a i SPS-a, Živković, koji je član SPS-a, kaže da posle ove lokalne koalicije sada zahvaljujući DS-u imaju jednu otvoreniju saradnju sa mnogim ministarstvima, što do sada nije bio slučaj.

– Cilj te koalicije nije bio da se neko zaposli, nego je to bila zajednička procena da je ona dobra za našu opštinu i da ćemo ovako zajedno uspeti da obezbedimo i dodatna sredstva van budžeta. Za 2,5 meseca smo većobezbedili polovinu sredstava od ukupnog opštinskog budžeta, odnosno oko stiotinak miliona dinara. To je rezultat te koalicije.Rado pijem kafu sa demokratama- kaže Živković

Nerazvijena opština Bela Palanka ove godine iz NIP-a dobiće oko 45 miliona dinara. Predsednik belopalanačke opštine kaže da je sa ministarkom za NIP Vericom Kalanovićdogovoreno finansiranje treće faze rekonstrukcije vodovodne mreže u vrednosti od 17,5 miliona dinara i detaljne rekonstrukcije gradske zelene pijace, čija je vrednost 23 miliona.

– Preko Ministarstva vera iz NIP- a smo dobili 4 miliona dinara za obnovu crkve Vaznesenje Gospodnje. Počela je rekonstrukcija unutrašnjeg dela crkve, izgradili smo Parohijski dom i nadamo se da ćemo vrlo brzo urediti i dvorište oko crkve- kaže Živković.

Živković kaže da je dobar paket mera koji je usvojila Vlada Srbije.

– Bez obzira na brojne promene lokalne vlasti, raspuštanje Skupštine i uvođenje prinudne uprave u nekoliko navrata od 2000. godine naovamo, naša opština je ostala sa istim brojem radnika koji je imala i do tada. Trenutno je u Opštinskoj upravi zaposleno 45 radnika. Mi nemamo viška radnika, budući da je od ove godine, pored ostalih poslova i Poreska adminitracija prešla u nadležnost lokalne samouprave. Za tu oblast nam čak nedostaju stručni radnici. Moguća je racionalizacija mesnih kancelarija jer formiramo uslužni centar i sve matične knjige će biti u elektronskom obliku. To konkretno znači da će građani sva dokumenta moći da podignu u tom centru a ne da odlaze u seoske mesne kancelarije. Trudićemo se da sve ono što predstavlja višak razrešimo. U odnosu na zaposlene u našoj opštini i poslednji prosek plata od 12.000 dinara, plate opštinskih funkcionera su iznad proseka i sigurno je da povećanja naših plata neće biti. Ispoštovaćemo zahtev za smanjenje plata . Jasno je da i mi moramo da podnesemo teret ove velike ekonomske krize- kaže Aleksandar Živković.

Plate funkcionera

Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković ima platu od 78,425 dinara, plata predsednika SO Dragana Živkovića je 70.854 dinara a plata zamenika predsednika opštine Gorana Miljkovića je 72.440 dinara. Zamenik predsednika SO je volonter, profesor je u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari