Dugovi Novopazaraca za komunalije premašili 870 miliona dinara 1Foto: N. Kočović

Žitelji Novog Pazara i kompanije u tom gradu duguju preko 870 miliona dinara za grejanje, vodu i odnošenje smeća, pokazuju zvanični podaci tri javna komunalna preduzeća.

Najveća su dugovanja prema JKP “Vodovod i kanalizacija” čija su potraživanja od korisnika na kraju prošle godine, na ime isporučene vode, bila gotovo 400 miliona dinara, odnosno, oko 3,4 miliona evra.

Tek nešto manje su obaveze koje građani i firme imaju prema “Gradskoj čistoći” za odnošenje smeća, ali i druge usluge koje pruža to javno komunalno preduzeće, a koje iznose blizu 379 miliona dinara. Većina tog potraživanja je od građana, blizu 275 miliona dinara.

Najmanja su dugovanja za grejanje – 93,3 miliona dinara, ali to je zbog znatno manjeg broja domaćinstava koja koriste daljinsko grejanje u odnosu na broj korisnika koji plaćaju vodu i smeće.

Zbog, između ostalog, nagomilanih potraživanja od svojih korisnika, rastu i dugovanja ta tri javna komunalna preduzeća koja su na kraju prošle godine ukupno iznosila gotovo 790 miliona dinara, odnosno, blizu sedam miliona evra.

U “plusu” je jedino “Vodovod i kanalizacija” čija su potraživanja (400 miliona) gotovo duplo veća od obaveza koje iznose 226,4 miliona dinara, međutim pitanje je koliko će od tih 400 miliona dinara to javno preduzeće uspeti da naplati .

Dugovi “Gradske toplane” su blizu 175 miliona dinara, a najveća stavka su obaveze od 142 miliona dinara prema Republičkoj direkciji za robne rezerve.

Obaveze “Gradske čistoće” 387,5 miliona dinara, a to javno preduzeće najviše duguje sopstvenim radnicima na ime plata i doprinosa – 183 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari