"Dunav" i "Sava" osvojili San Trope - veliki uspeh studenata MF 1

Confluence Belgrade, tim studenata Mašinskog fakulteta postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju Hydrocontest 2017 u San Tropeu i pored osvojenog drugog i trećeg mesta u dve takmičarske discipline, u Beograd donose i Hidrocontest spirt nagradu.

Hydrocontest je takmičenje koje okuplja studente brodogradnje iz celog sveta, sa ciljem istraživanja i promocije energetske efikasnosti plovila, a studenti imaju zadatak da samostalno isprojektuju i izrade jedno ili dva plovila i da se sa njima trkaju protiv plovila drugih timova u tri trke: prevoz teškog tereta (200 кg на 400 m), prevoz lakog терета (20 kg na 600 m) i trci izdržljivosti.

Studenti MF su nastupili sa dva broda simboličnog naziva – “Sava” koji je ušao u finale trke za prevoz lakog tereta, ali je zbog problema sa elektronikom, zauzeo drugo mesto i “Dunav”, koji je u trci plovila za prvoz teškog tereta osvojio treće mesto.

Kada je u novembru prošle godine na Katedru za brodogradnju MF stigao poziv od organizatora takmičenja, švajcarske fondacije Hidros, bilo je kolebanja da li da se odazovu pozivu. Ipak, proradio je takmičarski duh i petnaestoro budućih brodograđevnih inženjera spremno je prihvatilo izazov da samostalno isprojektuju i naprave dva, u svemu, inovativna, energetski efikasna i ekološka plovila.

„Dunav“ je dugačak 3.3m, širok 0.57m, nosi 200kg tereta i ima maksimalnu brzinu od oko 10km/h. Drugi brod „Sava“ ima dužinu od 2.4m, širinu 0.55m, nosivost 20kg i postiže brzinu od oko 19km/h.

Na takmičenju, koje je trajalo od 4. do 11. septembra, projektovanje i izrada plovila su važan deo zadatka, ali pravi izazov su svakako trke. Svi učesnici od organizatora dobijaju electromotor snage 1200W. Međutim, koje će plovilo biti najefikasnije, zavisi isključivo od veštine studenata da isprojektuju I naprave brod sa najboljim hidrodinamičkim karakteristikama.Osim toga, ocenjuju se i najbolja inovacija, dizajn, ekološki dizajn, komunikacija, promocija tima i sl.

(Izvor: Mašinski fakultet)