Dušan Janjić: Ne vidim zašto bi Vučić išao u Vašingon 1Foto: Medija centar

Predlog Specijalizovanog tužilaštvo o optužnicama protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i drugih koja se „terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina“ je presedan koji će uticati na prilike na Kosovu, ocenio je direktor Foruma za etničke donose Dušan Janjić.

„Ovo je rana faza postupka koja može da ima neposredne političke posledice na stanje na Kosovu u smisli zaoštravanja unutaralbanskih sučeljavanja i da ojača zahteva za nove izbore i smenjivanje predsednika“, rekao je on agenciji Beta.

„Dakle, moglo bi da se cele ove godine Kosovo bavi izborima, a onda nema dijaloga“, dodao je Janjić.

„Činjenica je da se sve dogodilo dva dana pre Tačijevog odlaska u Vašington, da se znalo za taj odlazak i da je predlog Specijalnog tužilaštva odložilo planirani sastanak“, naveo je on.

Janjić smatra da je i premijer Avdulah Hoti otkazao put u Vašington jer bi se on i njegov Demokratski savez Kosova (DSK) mogli naći u neprijatnoj situaciji ukoliko pregovaraju sa Beogradom o Kosovu dok se na samom Kosovu „raspaljuju strasti“.

„Prva opcija koju sada pred sobom ima američki izaslanik Ričard Grenel je da zakaže novi sastanak u julu ili avgustu“, ali treba imati u vidu da se i u Americi vodi predizborna borba, a i da „ne postoji saglasnost Kongresa i Bel kuće“, kaže Janjić.

„U takvoj situaciji pojačava se rizik da Beograd bude uvučen u unutarameričke prilike i da, na primer, potpiše neki sporazum pod Grenelovim posredovanjem, a da Donald Tramp izgubi izbore… Naše vlasti moraju dobro da se informišu o svetskoj situaciji i stanju u Americi, o čemu očigledno nemaju punu sliku“, ocenio je on.

„Dijaloga neće biti. Ne vidim zašto bi (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić išao u Vašigton. Posetu može da se iskoristi za lobističke razgovore, ali i to bi ostalo u senci aktuelnih događaja“, smatra Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari