Dušan Kovačević: Ako bi neko potpisao nezavisnost Kosova morao bi na plastičnu operaciju 1Foto: N1

Pisac i akademik Dušan Kovačević izjavio je da od puta Srbije u Evropsku uniju „verovatno nema ništa pošto je od preostalih 20 uslova bitan samo jedan jedini: priznanje Kosova kao nezavisne države“.

„Samo to i ništa više i ništa manje. Nije mi dobro kada čujem pojedine političke mudrace kako pričaju da bi oni prijateljskim razgovorom našli rešenje za pomirenje. Ponuda (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića za kompromisno rešenje odbija se godinama apriori s podizanjem letvice zahteva iz dana u dan…“, rekao je Kovačević za novi broj nedeljnika NiN.

Kako je dodao, najnoviji zahtev je „da im se indirektno prizna da su oni vlasnici četiri manastira i manastirske zemlje“.

„Znate li kako glasi albanski zahtev? Vi ćete nama priznati ono što smo vam oteli, a mi ćemo vama priznati ono što još nismo oteli.Tako ćemo doći do uzajamnog priznanja“, rekao je Kovačević.

Po njegovim rečima, „njihov uslov u Srbiji niko ne sme da prihvati, a i ako bi se desilo da neko poludi i pomisli da bi nešto tako sramno potpisao, morao bi posle potpisa na plastičnu operaciju i ostatak života da provede u nekoj vojnoj bazi u Arizoni“.

„Naravno, i to ne bi bilo dovoljno, jer promena granica zahteva promenu Ustava koji uslovljava referendum o tom pitanju“, naveo je Kovačević.

Kako je rekao, „takva je situacija danas i takva će biti za sledećih 50 godina, bez obzira na to koja je vlast u Srbiji“.

„Nažalost, u miru rešenja uskoro neće biti. A o drugim okolnostima ne želim da slutim“, naglasio je Kovačević.

Upitan o izborima, rekao je da se „približavaju kao uzbudljivo srpsko političko finale kupa šampiona u fudbalu“.

„Od te utakmice – mislim na parlamentarne izbore koji formiraju Narodnu skupštinu i sve buduće zakone na nivou države, od te, kao što rekoh, utakmice, jedne nedelje u martu ili aprilu sledeće godine – zavisi politički, ekonomski i sveukupni put naše zemlje“, rekao je Kovačević.

„I dok se Vučićev tim uveliko priprema za tu utakmicu s kapitenom koji je i selektor, i trener i igrač – centafor, pa ne bi bilo čudo da na teren izađe sam, protivnički tim je u velikim raspravama: ko će igrati, ko je selektor, ko je kapiten, da li će angažovati strane igrače, tvrdeći da se rezultat zna unapred i da je pitanje da li treba izlaziti na teren“, smatra Kovačević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Dušan Kovačević: Ako bi neko potpisao nezavisnost Kosova morao bi na plastičnu operaciju”

  1. Pozivam g.Kovačevića da, pošto smatra da je Kosovo i dalje deo Srbije, proda svoje nekretnine u Beogradu i da se sa porodicom preseli na Kosovo. Kosovo se može sačuvati samo ako na njemu bude više srba, prema tome ajmo g. Kovačeviću manje reči više dela!

  2. Isto se govorilo za Jugoslaviju, pa za Republiku srpsku krajinu, pa za Republiku srpsku i? Izdadoše i rasprodaše sve i nikom dlaka sa glave ne fali! Naročito dedacima iz akademije koji su sve zakuvali.
    Ako biram između prošlosti i budućnosti, uvek glasam za budućnost! A ko bi da se busa u grudi, mlati mačem i vraća u pećinu nek izvoli, al sam i sa svojom decom, ja moju nedam!

    • Зашто говорите у име ваше деце. Можда су она бољи људи од вас.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.