Dveri od Vlade traže besplatne udžbenike za sve đake u Srbiji 1Foto: V. Andrić/Danas

Poslanička grupa Dveri – Patriotski blok predala je danas Vladi Srbije dva zahteva kojima traži hitno donošenje odluke da udžbenici i udžbenički kompleti budu besplatni za sve učenike u Srbiji i da se roditeljima 1. septembra isplati jednokratna pomoć od 20.000 dinara za svako dete koje pohađa osnovnu ili srednju školu.

Po rečima potpredsednice Pokreta Dveri Radmile Vasić to je još jedan vid pritiska na Vladu da bi „počela da razmišlja o sopstvenim građanima i da donosi odluke koje su u interesu države i njenih građana“.

„Juče smo dali preporuku predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću da se i u parlamentu donese ovakva odluka da bi svoj deci u Srbiji bili obezbeđeni besplatni udžbenici“, rekla je Vasić novinarima ispred Vlade Srbije.

Ona je podsetila da je Sklupština grada Beograda pre dvadesetak dana donela odluku da na teritoriji grada udžbenici budu besplatni i da su odbornici Dveri podržali ovaj predlog.

„Pokret Dveri se već deset godina zalaže za promociju tradicionalnih porodičnih vrednosti, a plan za dodelu besplatnih udžbenika svim učenicima u Srbiji je čak u našem programu. Shodno tome smo i pozvali Vladu da ne dozvoli diskriminaciju dece koja ne žive u Beogradu, već da donese odluku kojom će i njima biti omogućeno da imaju besplatne udžbenike“, rekla je Vasić.

Dodala je da je od Vlade traženo da zbog veoma niskih plata, velike inflacije i povećanja cena pomogne roditeljima koji imaju decu školskog uzrasta i isplati im 1. septembra po 20.000 dinara za svako dete koje pohađa osnovnu ili srednju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari