Dveri: Vladimir Orlić ignoriše predlog izmene Zakona o udžbenicima koji predviđa besplatne knjige za sve učenike u Srbiji 1Foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Narodna poslanica i potpredsednica Dveri Tamara Milenković – Kerković kazala je da predsednik Skupštine Vladimir Orlić već šesti mesec ne želi da stavi na izjašnjavanje predlog izmene Zakona o udžbenicima poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok koji predviđa besplatne udžbenike za sve učenike škola u Srbiji.

“Vidimo da je zbog velike borbe da učenicima osnovnih škola u Srbiji obezbedi besplatne učenike, redakcija NIN nagradu za Ličnost godine dodelila prof. dr Aleku Kavčiću i njegovoj Fondaciji. Agonija koju prof. Kavčić svakodnevno prolazi u pravom ratu i sudskim procesima sa stranim izdavačima školskih udžbenika, u čije se interese vredne 150 miliona evra godišnje usudio da dirne svojim besplatnim udžbenicima, jasno govori o zarobljenosti ovog tržišta i nezainteresovanosti Ministarstva prosvete da takvu borbu podrži”, kazala je ona.

Milenković- Kerković, koja je i profesorka Univerziteta u Nišu, kazala je da o urušavanju sistema obrazovanja u Srbiji, osim preskupih udžbenika stranih izdavača, još slikovitije govori postavljanje direktora škola na osnovu partijske pripadnosti, kao i najnoviji ekonomski pritisak na visoko obrazovanje kome je Ministarstvo finansija odredilo najniže osnovice za plate od svih u javnom sektoru.

“Nakon partijskog zarobljavanja osnovnog i srednjeg obrazovanja, na red je došlo ekonomsko urušavanje visokog obrazovanja”, ocenila je ona.

Prema njenim rečima, partijsko zarobljavanje osnovnog i srednjeg obrazovanja dovelo je do toga da je “jako teško a uskoro će biti i nemoguće da bude izabran  direktor škole, a verovatno i nastavnik, ukoliko nije član SNS-a ili nema podršku partijske nomenklature uprave za obrazovanje”.

Ministar finansija sada predlaže, dodala je, da osnovica zarada u visokom obrazovanju za 2023. godinu bude  svega 3.923,07 dinara, prema Zaključku Vlade iz decembra prošle godine, što je najniže među svim zaposlenim u javnim službama i “jasno govori o odnosu vlasti prema visokom obrazovanju, a pre svega prema državnim univerzitetima”.

“I zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju imaju više koeficijente zarada u odnosu na profesore državnih univerziteta”, kazala je.

Pritom, naglasila je, Državna revizorska institucija i Budžetska inspekcija “pogrešno primenjujući zakon kažnjavaju fakultete i zabranjuju im da zaposlenima isplaćuju sredstva dobijena od Ministarstva prosvete, ali i sopstvena sredstva.

“Umesto da se bave preispitivanjem kupljenih diploma, trgovinom ispitima, naučnim radovima za koje je dokazano da su plagijati i proverom kvaliteta studijskih programa, izvršna vlast kreće u ekonomsko uništenje i visokog obrazovanja, gde uskoro zbog niskih primanja, kao nastavni i naučni podmladak neće biti moguće da se zadrže najbolji student”, rekla je ona.

Milenković- Kerković je dodala da o lošem stanju u obrazovanju i prosveti u Srbiji jasno govori i podatak da je za 2023. godinu iz budžeta za obrazovanje predviđeno izdvajanje od 3,5 odsto bruto društvenog proizvoda, što je “najniže u odnosu na sve evropske zemlje”.

Prema njenim rečima, ilustracije lošeg stanja su i nepostojanje međunarodne akreditacije i adekvatne kontrole kavaliteta studijskih programa na univerzitetima, niska funkcionalnoj pismenosti đaka i znanje studenata, epidemija nasilja u školama i urušeni autoritet nastavnika i profesora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari