Dvostruki aršini za policijske službenike 1Foto: Dimitrije Blagojević

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović optužio je Policijski sindikat Srbije (PSS) da nastavlja politizaciju sindikalnog delovanja.

I to „posebno navijajući za jednog od opozicionih predsedničkih kandidata, čiju podršku imaju i na skupovima koje prave“.

Sa druge strane, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković uslikan je na mitingu SNS-a u Novom Sadu, ali njega ministar nije optužio za „politizaciju sindikalnog delovanja“.

– Nikada zbog toga nijedan policajac nije snosio bilo kakvu posledicu, što nažalost nije bio slučaj u nekim prethodnim vremenima. Kao i uvek pozivam predstavnike sindikata da razgovaramo o rešavanju problema koji postoje u radu ministarstva i policije a ne o politici, jer to nije posao policije – izjavio je Stefanović.

Predsednik PSS Veljko Mijailović kaže za Danas da upravo ministar Stefanović politizuje policiju, praveći spiskove zaposlenih koji u slobodno vreme idu na mitinge opozicionih kandidata.

– Stefanović je na nedavnom sastanku sa načelnicima policijskih uprava rekao da svaki policajac koji želi da ide na miting nekog opozicionog kandidata, posebno naglasivši Sašu Jankovića, mora taj odlazak da prijavi svom komandiru. Komandir je potom u obavezi da zahtev prosledi ministarstvu, pa tek ako ministar odobri, može da ide na skup – kaže Mijailović, ocenjujući da se na taj način pravi spisak nepodobnih, odnosno zaposlenih u MUP-u koji ne daju podršku SNS.

Međutim, Stefanović kaže da se radi „o potpunoj neistini i obmanjivanju javnosti“.

– Nikada iz kabineta ministra unutrašnjih poslova nije dat ni pisani ni usmeni nalog o ponašanju policijskih službenika i ostvarivanju njihovih zakonskih prava vezanih za izbore, niti se ministarstvo meša u slobodnu volju bilo kog pripadnika policije ili nekog drugog dela ministarstva. Nedopustivo je da postoje pokušaji sindikata i određenih političkih stranaka da zloupotrebe policiju u izbornoj kampanji i unize rad hiljada profesionalaca koji svakodnevno rizikuju svoje živote zarad bezbednosti građana Srbije. Učiniću sve da ne dozvolim takve zloupotrebe – naglasio je Stefanović.

Sa druge strane, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković, koji je uslikan na mitingu SNS u Novom Sadu, najavio je tužbu protiv sindikalnog kolege Veljka Mijailovića, zbog, kako kaže, „podmetačine“ da je član te stranke.

– Bio sam sa prijateljima na promotivnom skupu te partije u Novom Sadu 18. marta, ali nisam član stranke – rekao je Marković. U pismu upućenom ministru Stefanoviću zatražio je da da nalog Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a da do detalja istraži njegovo navodno članstvo u bilo kojoj partiji.

– Ukoliko se tvrdnja PSS-a i njenog predsednika Veljka Mijailovića pokaže kao tačna, napustiću momentalno policiju bez prava na penziju. Ali, takođe tražim da inicijatori ove ciljane laži povuku najozbiljnije disciplinske i radne posledice, a što se zakonskih sankcija tiče, ja ću se preko tužilaštva i suda za to pobrinuti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima – izričit je Marković.

Reakcije sindikata

„Nezavisni policijski sindikat Srbije je već nekoliko puta napominjao da se pojedine aktivnosti Policijskog sindikata Srbije pod plaštom borbe za prava policijskih službenika koriste u svrhu političke promocije i sticanja beneficija isključivo pojedinaca. Sada se ide korak dalje pa se, pored očigledne zakonske regulative, policijski službenici javno pozivaju da učestvuju u političkoj kampanji“, navodi se u saopštenju NPSS. Na isti način oglasio se i Nezavisni sindikat policije, navodeći da su netačne tvrdnje PSS-a da su policijskim službenicima izdate usmene naredbe iz kabineta ministra da niko od policajaca ne sme da prisustvuje predizbornim skupovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari