Džon Bolton: Trampov treći savetnik 1

DŽon Bolton novi je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, čak treći po redu za četrnaest meseci.

On je na toj funkciji zamenio Herberta Rejmonda Mekmastera, a dužnost će zvanično preuzeti 9. aprila.

Bolton je ovdašnjoj javnosti poznat po stavovima o Kosovu koje je izneo u intervjuu za Glas Amerike 2008. nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a koji su se razlikovali od onih uobičajenih u administraciji SAD. On je tada rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo „jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja“. Smatrao je da je jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu nastavak pregovora o statusu Kosova. Bolton je takođe izrazio uverenje da će Kosovo biti podeljeno jer će, kako je obrazložio, područja koja naseljavaju Srbi biti orijentisana ka Srbiji i težiće otcepljenju.

Bolton je važio za najkontroverznijeg ambasadora SAD pri UN. Na tu funkciju ga je imenovao DŽordž Buš, a obavljao ju je od avgusta 2005. do decembra 2006. Čuvena je njegova izjava da „UN ne postoje. Postoji međunarodna zajednica koju povremeno može da vodi jedina prava sila koja je preostala na svetu, a to su SAD, i to kada je to u njihovom interesu“. Za najvišeg zvaničnika za kontrolu oružja bio je imenovan 2001, a glavni zadatak mu je bio sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje. Bio je vatreni zagovornik invazije na Irak. Takođe je radio u administraciji Ronalda Regana.

Prošlog meseca je objavio tekst u kojem tvrdi da bi napad na Severnu Koreju bio legitiman zato što, kako kaže, nuklearno oružje i rakete dugog dometa koje zemlja proizvodi predstavljaju direktnu pretnju po SAD. Zagovornik je i upotrebe vojne sile protiv Irana, a u pojedinim analitičkim krugovima se ocenjuje da je njegovo imenovanje na najnoviju funkciju poslednji u nizu nagoveštaja da je Tramp odlučan u tome da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma. Kada je o Rusiji reč, Bolton je za „strog“ stav.

Bolton je i veliki kritičar EU, za koju kaže da je sklona „beskonačnom procesu diplomatskog prežvakavanja“ umesto da na zadovoljavajući način rešava probleme. Kritikovao je Lisabonski sporazum jer daje šira ovlašćenja EU. Pozdravio je rezultat glasanja o Bregzitu.

DŽon Bolton je rođen 1948. u Baltimoru, Merilend. Majka mu je bila domaćica, a otac vatrogasac. Dobio je stipendiju za školovanje. Na Jejlu je diplomirao prava. Iz braka s prvom suprugom nema dece, dok s drugom ima kćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari