EFJ: Od 2015. godine u Evropi ubijena 44 novinara, a 85 trenutno u evropskim zatvorima 1Foto: Aleksandar Roknić

Povodom Svetskog dana slobode medija Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je da je 85 novinara trenutno u evropskim zatvorima samo zato što su radili svoj posao, a da su 44 novinara ubijena u Evropi od 2015. godine do danas.

EFJ među 44 ubijena novinara navodi i Luku Popova, radijskog novinara koji je pronađen mrtav u svojoj kući u Srpskom Krsturu 17. juna 2016. godine. Prema podacima EFJ-a ubistvo Popova je rešeno i nije u vezi sa njegovim novinarskim poslom, prenosi UNS.

Ova organizacija je u opisu slučaja navela da su u junu 2016. godine uhapšena trojica provalnika i da su priznali zločin. EFJ se priključila Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u zahtevima za boljom regulativom koja bi onemogućila prisluškivanje novinara.

Slučajevi špijuniranja novinara i medijskih radnika korišćenjem novih sofisticiranih programa, istakla je EFJ, višestruko su povećani širom sveta u poslednjih nekoliko godina.

IFJ i EFJ su povodom toga pozvale vlade da preduzmu konkretne akcije da zaštite novinare i da zajedno sa novinarskim sindikatima i udruženjima rade na izradi strožih propisa koji zabranjuju nadzor novinara i uvažavaju nepovredivost novinarske komunikacije.

EFJ je povodom Svetskog dana slobode medija ukazao da podaci „Platforme za zaštitu novinarstva“ Saveta Evrope pokazuju zabrinjavajuće pogoršanje uslova za rad novinara u Evropi: prošle godine zabeležena su 282 ozbiljna slučaja kršenja slobode štampe u 35 država koje su članice Saveta Evrope.

Navedeno je i da je šest novinara prošle godine izgubilo živote, a da je 11 ubijeno u prva četiri meseca ove godine u Ukrajini i Turskoj.

EFJ se složila sa izjavom komesarke za ljudska prava Saveta Evrope Dunje Mijatović da se pojača bezbednost novinara koji izveštavaju o sukobima.

Mijatović je istakla da države ne mogu da spreče sve opasnosti sa kojima se novinari mogu suočiti na ratištu, ali imaju pravna, finansijska i druga sredstva da pojačaju bezbednost novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.