UNS: Ukrajina država u Evropi sa najviše stradalih novinara od 2015. godine 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Prema izveštaju Evropske federacije novinara (EFJ) objavljenog povodom Svetskog dana slobode medija da je od 2015. godine u Evropi ubijeno 44 novinara, Ukrajina je država u kojoj je stradalo najviše medijskih radnika, prenosi UNS.

Od ukupno 11 ubijenih u ovoj zemlji, među kojima su reporterka istraživačkog veb sajta „Insajder“ Oskana Baulina, fotoreporter i snimatlj dokumentarnih filmova Maks Levin, snimatelj „Foks Njuza“ Pierre Zakryewski, američki reporter Brent Renaud, novinar i član Nacionalne unije novinara Ukrajine Yevgeniy Bal, litvanski dokumentarista Mantas Kvedaravicius snimatelj „TV Uživo“ Yeuheniy Sakun, video montažer za privatnu TV emisiju „Dutynets“ Roman Neyhyborets i novinar Zoreslav Zamoysky poginuli su zbog ratu u Ukrajini, navodi se u izveštaju EFJ-a.

Za istraživačkog reportera Vadym Komarov piše da je pronađen mrtav 4. maja 2019. godine u centru Čerkasija, grada na istoku Ukrajine, a novinar TV voditelj i bivši glavni urednik kijevskih novina „Segodnia“ Oles Buzyna ubijen iz vatrenog oružja u blizini njegove kuće u okrugu Ševčenko 16. aprila 2015. godine.

U izveštaju EFJ-a se navodi da je Francuska je na drugom mestu po broju ubijenih novinara.

Osam novinara redakcije „Šarli ebdo“ u Parizu ubijeno je u religiozno motivisanom napadu.

EFJ je u opisu slučaja objasnio da su dvojica naoružanih ljudi napala redakciju ovog satiričnog časopisa zbog karikature proroka Muhameda koji su objavili 2012. godine.

U napadu je, kako je prenela ova organizacija, ubijen urednik i karikaturista redakcije Stephane Charbonnier, karikaturisti Jean Cabut, Philippe Honore Bernard Verihac, Georges Wolinski, ekonomista i kolumnista časopisa Bernard Maris, lektor Mustafa Ourrad i psihoanalitičarka i kolumnistkinja Elsa Cayat.

Na listi koju je objavila EFJ je i sedam novinara koji su stradali u Turskoj.

Po izveštaju EFJ, poslednje ubistvo u Turskoj se dogodilo 19. februara ove godine, kada je ubijen direktor i glavni urednik dnevnika „Ses Kocaeli“ Gungor Arslan.

Iz opisa slučaja EFJ-a saznaje se da je vlast uhapsila osumnjičenog za ubistvo koji je priznao da su ga „dve osobe podstakle da počini zločin“ i navodi se da su Arslanu često pretili zbog izveštavanja o slučajevima korupcije, mita i klijentelizma.

Na listi ubijenih u Turskoj je i saudijski novinar i kritičar saudijskog režima Jamal Khashoggi saradnik „Vašington posta“, koji je nestao 2. oktobra 2018. godine prilikom posete saudijskom konzulatu, piše u opisu slučaja.

Ova organizacija je prenela da je među ubijenim turskim novinarima i Saaed Karimian, osnivač i predsednik TV kompanije „Gem“ na persijskom jeziku, a prema rečima EFJ – a, televizija „Gem“ je prenosila filmove i zapadne televizijske programe. Iran kritikovao ovu medijsku kuću koja se protivi islamskoj veroispovesti.

Među stradalim medijskim radnicima u Turskoj su i fotoreporter turskih dnevnih novina „Yeni Safak“ Mustafa Cambaz, osnivač i urednik opozicionog časopisa „Henta“ Naji Jerf koji je snimio i nekoliko filmova o zločinima islamske zajednice i sirijske vlade i urednik vesti i reporter dnevnika na kurdskom jeziku „Azadiya Welat“ Rohat Aktas.

Kako je izjavio njegov urednik, Aktas je pogođen u ruku dok je pomagao ranjenima tokom sukoba između kurdskih separatista i turskih snaga, prenela je EFJ.

Lokalnog radio voditelja na turskom radiu „Rahmet FM“ Hazima Ozsusa ubio je nepoznati muškarac koji je kasnije rekao da mu se ne sviđaju komentari turskog novinara u vezi sa verskim vrednostima u programima koje je vodio, objavila je EFJ.

U Malti, Gruziji, Slovačkoj i Poljskoj je od početka 2015. godine ubijen po jedan novinar.

Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena je 16. oktobra 2017. godine u eksploziji automobila.

Ona je bila poznata po svom istraživačkom novinarstvu i blogu „Running Commentary“ koji je bio jedan od najčitanijih sajtova na Malti, a prema informacijama EFJ-a novinarka je više puta bila tužena zbog objava na blogu u kojima je otkrila nekoliko korupcijskih skandala malteških političara.

Prema izveštajima medija, 15 dana pre smrti podnela je izveštaj policiji u kojem je izjavila da joj prete, piše u opisu slučaja koji je objavila Evropska federacija novinara (EFJ).

Za razliku od slučaja malteške novinarske, gruzijski snimatelj TV stanice „Priveli“ Aleksandar Lashkarava, pronađen je mrtav u svojoj kući, a tačan uzrok smrti još uvek nije poznat, prenela je organizacija EFJ i u opisu njegovog ubistva dodala da je Lashkarav bio jedan od novinara kojeg je napala grupa anti LGBTI demonstranata dok je izveštavao sa marša ponosa u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije.

Organizacija EFJ je prenela da je poljski novinar i urednik lokalnog internet portala Lukasz Masiak dobijao pretnje zbog svog novinarskog rada, a izveštavao je o lokalnoj administraciji u gradu Mlave, u severnom delu Poljske, gde je i ubijen.

Slovački istraživački novinar Jan Kuciak koji je izveštavao o poreskim prevarama i radio za slovačku novinsku veb stranicu „Aktuality.sk“, ubijen je iz vatrenog oružja u svojoj kući, objasnila je i EFJ.

U Rusiji su od 2015. godine na spisku ove organizacije tri stradala novinara.

Osnivač i istraživački dopisnik nedeljnika „Novyi Petersburg“ Nikolay Andruschenko preminuo je od posledica povreda koje je zadobio 19. aprila 2017. godine, a iz izveštaja se saznaje da je novinar bio napadan dva puta pre toga, i da je izveštavao o korupciji i zloupotrebi položaja i mučenju od strane policije u Sankt Peterburgu.

Novinarka i glavna urednica onlajn vesti „Koza Press“ Irina Slavina umrla je nakon što se zapalila ispred policijske stanice, dan nakon što je policija upala u njen stan da pronađe materijal koji se odnosi na „otvorenu Rusiju“, organizaciju koju je osnovao prognani ologarh Mikhail Khodorkovsky, prenela je EFJ.

Sa druge strane smrt ruskog novinara i dopisnik nezavisnog sajta „Novy Den“ Maksima Borodina još uvek nema veze sa novinarskim poslom jer je Borodin poginuo nakon što je pao sa balkona.

U izveštaju piše da ruska policija nije pokrenula istragu jer nema dokaze koji ukazuju na sumnjive okolnosti njegove smrti.

U Holandiji i Danskoj, prema rečima EFJ je takođe ubijen po jedan novinar od 2015. godine.

Kako je preneo EFJ, holandski istraživački novinar i kriminalistički reporter Peter R. de Vries, ubijen je kada je neindetifikovani napadač pucao u njega.

U opisu njegovog ubistva piše da je holandski novinar pokrivao brojne kriminalne istrage visokog profila, a 2019. godine je dobio pretnje smrću zbog izveštavanja o ubistvu tinejdžera u Roterdamu, prenela je EFJ.

Prema informacija EFJ, dansku novinarku Kim Wall je ubio sagovornik tokom intervjuisanja. U pitanju je danski graditelj podmornice Peter Langkjaer Madsen koji je izjavio da je Vol izgubila život u nesreći, a da je on zakopao u moru.

Kako su preneli, Wall je radila za mnoge novinske kuće kao što su „Guardian“, „New York Times“ i „South China Morning Post“.

EFJ je objavila da je britanska novinarka Lyra McKee ubijena slučajno dok je bila na zadatku 8. aprila 2019. godine u Severnoj Irskoj u nemirima kada je policija izvršila pretres u tom području.

Iz opisa slučaja se saznaje da je jedan muškarac pucao na policajca i smrtno ranio McKee, koja je stajala u blizini policijskog vozila, a njeno ubistvo se vodi kao teroristički incident.

Prema podacima, to je jedini slučaj ubistva novinara u Velikoj Britaniji od 2015. godine.

Na listi stradalih novinara koju je objavila EFJ , a da nije u vezi sa novinarskim poslom ili je pod nerazjašnjenim okolnostima je i slučaj ubistva srpskog novinara Luke Popova.

Luka Popov, bio je radijski novinar koji je pronađen mrtav u svojoj kući u Srpskom Krsturu 17. juna 2016. godine. Prema podacima EFJ-a ubistvo Popova je rešeno, a trojica provalnika su uhapšena i priznali su zločin.

U izveštaju EFJ –a, su i slučajevi pogibije grčkog i albanskog novinara.

Grčki novinar Giorgos Karaivaz ubijen je iz vatrenog oružja ispred svoje kuće, a kako je prenela EFJ policija je saopštila da je upucan dok se vraćao iz smene u dnevnoj emisiji na televiziji „Star“. Grčke vlasti rade na utvrđivanju motiva napada i da li je on vezan za njegov novinarski rad.

Za albanskog novinara Kastriota Reci- a i vlasnika „Media plus-tv“ piše da je ubijen u Reshenu, u Albaniji iz vatrenog oružja pod nerazjašnjenim okolnostima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari